Dostupni linkovi

U 2012. Kosovo očekuje potpunu nezavisnost


Vlada Kosova
Premijer Kosova Hashim Thaçi visoko je ocenio rad svoje Vlade tokom 2011. godine. On je kazao da je tokom ove godine Kosovo postiglo konsolidaciju svoje državnosti.

Početak ustavnih i izbornih reformi, akcija 25. jula u preuzimanju kontrole na graničnim prelazima 1 i 31, dijalog sa Srbijom i otvaranje perspektive za liberalizaciju viza sa EU, Thaçi je ocenio najvažnijim političkim dostignućima.

“Godina 2011. bila je godina evropskog Kosova, dok će 2012. biti godina završetka međunarodnog nadgledanja nezavisnosti, odnosno, početak funkcionisanja potpune nezavisnosti”, kazao je Thaçi.
Thaçi je kao ciljeve u 2012. pomenuo porast plata za radnike u obrazovanju, zdravstvu, policiju i Kosovske bezbednosne snage, kao i ostale koji se finansiraju iz budžeta Kosova.

Što se tiče socio-ekonomskih politika, Thaçi je pomenuo porast plata za radnike obrazovanja, zdravstva, policiju i za članove Kosovski bezbednosnih snaga, kao i ostalih kategorija koje se finansiraju iz budžeta Kosova.

Drugačiju ocenu Vladi međutim daje kosovska opozicija. Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti ističe da je u godini koja je za nama bilo nedostatka suvereniteta.

“To je doprinelo da Kosovo postane jedno otvoreno tržište za svakojaku proizvodnju iz regiona, ali sa druge strane, onemogućilo je postojanje jedne ekonomije unutar Kosova”, kazao je on.

Zdrava saradnje pozicije i opozicije

Dok opozicija neprestano upućuje kritike ovih dana premijeru i Vladi zbog lošeg upravljanja i zbog slabe saradnje i uspostavljanja kontrole u Skupštini, medijima i ostalim interesnim sferama, premijer Thaçi navodi suprotno.

Hashim Thaçi
Hashim Thaçi
Tokom ove godine, po njemu, po prvi put je uspostavljena zdrava saradnja na relaciji pozicija - opozicija.

“Želim da se zahvalim i opoziciji za razumevanje koje je pokazala i na zajedničkom angažovanju u nekoliko sfera, naročito kada je u pitanju sever, te u ustavnim i izbornim reformama, evropskoj perspektivi koju smo zajedno postigli”, kazao je premijer.

Sa druge strane, Albin Kurti ne samo da ne misli da je bilo saradnje i razumevanja između pozicije i opozicije već je poželeo da, za dobrobit Kosova, Thaçijeva Vlada napusti vlast što pre.

“Želimo da u 2012. godini, do dana je odstranimo sa vlasti, ova Vlada da uradi što manje loših stvari, sada kada nam je dokazala da ne čini one dobre”, kazao je Kurti.

Kako su na kraju godine i pozicija i opozicija iznele različita razmišljanja u vezi sa postignućima na Kosovu, slična im je bila samo čestitka građana da predstojeća godina bude bolje od ove koja je za nama.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG