Dostupni linkovi

U Zaporožju radi samo jedan reaktor


Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi na straži ispred nuklearne elektrane Zaporožje

Operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, Enerhoatom, kaže da je samo jedan od šest reaktora u elektrani još uvijek u funkciji. Strahovi zbog elektrane koja se nalaze pod ruskom okupacijom i dalje postoje uprkos dva inspektora agencije Ujedinjenih nacija koji su ostali na terenu.

Borbe oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, povećale su strah od nuklearne katastrofe. Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je 5. septembra da su se u Enerhodaru, gradu u kojem se nalazi tvornica Zaporožje, čule tri eksplozije.

"Trenutno je u pogonu samo šesta energetska jedinica, koja opskrbljuje električnu energiju za energetski sistem Ukrajine i osigurava vlastite potrebe elektrane Zaporožje, rekli su iz Enerhoatoma 5. septembra, dodajući da elektrana radi usred rizika od "kršenja propisa o zaštiti od zračenja i požara."

Rusija je optužila Ukrajinu za pokušaj ponovnog preuzimanja elektrane silom, što Kijev poriče.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je na to mjesto postavila teško naoružanje, znajući da Ukrajina vjerojatno neće pucati na nju. Moskva poriče te optužbe, ali se odupire naporima da se demilitarizira područje kako bi se izbjegla ekološka katastrofa.

Borbe oko elektrane potaknule su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da prošle sedmice pošalje misiju u elektranu Zaporožje.

Nekoliko članova misije otišlo je 3. septembra, ostavljajući dva člana IAEA-e na licu mjesta da prate situaciju, navodi TASS, citirajući ruskog stručnjaka koji je bio prisutan tokom misije. Očekuje se da će nadzorni organ UN-a sljedećih dana objaviti izvještaj o svom posjetu.

Rat Rusije protiv Ukrajine koji je ušao u sedmi mjesec također je podigao cijene energije i izazvao zabrinutost za opskrbu sa Zapadom koji optužuje Moskvu da koristi plin i naftu kao oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je tokom vikenda da Rusija priprema "odlučan energetski udar" kako se približavaju zimski mjeseci, dok je njemački kancelar Olaf Scholz upozorio da "Rusija više nije pouzdan energetski partner".

Cijene plina u Evropi skočile su 30 posto rano 5. septembra jer je Rusija najavila zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1 na neodređeno vrijeme.

Plinovod koji prolazi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, obično opskrbljuje oko jedne trećine plina koji se izvozi u Europu.

Ministri energetike zemalja EU-a trebali bi se sastati 9. septembra kako bi razgovarali o opcijama za obuzdavanje visokog rasta cijena energije, uključujući ograničenja cijena plina i hitne kreditne linije za sudionike na energetskom tržištu.

U međuvremenu se nastavlja ukrajinska protuofanziva usmjerena na jug, posebice regiju Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Izvor: TASS, Reuters
Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

XS
SM
MD
LG