Dostupni linkovi

U Zagrebu 161 novooboljeli, šatori pred bolnicom


Prizor iz Zagreba, fotoarhiv
Prizor iz Zagreba, fotoarhiv

Hrvatska ima 457 novozaraženih u 24 sata, od toga njih 161 samo u Zagrebu. Dok je u Hrvatskoj broj novozaraženih 20 posto manji nego rekordnih 542 slučaja dan ranije, u Zagrebu je unazad 24 sata zabilježen porast broja novih slučajeva od preko 30 posto.

"Situacija je ozbiljna. U gradu Zagrebu bilježimo zaista velike brojeve. Ponovno apeliramo na naše sugrađane da se ozbiljno i odgovorno drže propisanih mjera, jer ćemo samo na taj način spriječiti dalje širenje virusa, i da ukinu obiteljska okupljanja", apelirala je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar".

"Definitivno možemo očekivati sljedećih dana velike brojke", kazala je medijima i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić i najavila da će se, ako se broj novooboljelih ne smanji, za desetak dana morati novooboljele u Zagrebu smještati u šatore.

Na tom tragu, pred Kliničkim bolničkim centrom u Zagrebu Hrvatska vojska postavila je za slučaj potrebe tri velika grijana ekspedicijska šatora.

Finaliziraju se dogovori o postroženju mjera – nošenju maski i u zatvorenom prostoru, a i na otvorenom tamo gdje je nemoguće držati distancu – dok se čeka tramvaj i slično, a u Zagrebu se planira i različite mjere za razne gradske četvrti.

Zagreb žarište, Istra s najmanje novozaraženih

Dok je Zagreb sa 191 oboljelim na vrhu ljestvice, Istra je sa jednim novooboljelim na njenom dnu.

Istarska županija je – iako je prva još u veljači došla u dodir a virusom preko Italije, koja je tada bila žarište, i iako ima velik broj dnevnih migracija i prema Italiji i prema Sloveniji – po malom broju zaraženih i novozaraženih najuspješnija u borbi protiv epidemije u Hrvatskoj, a prema analizi belgijskog Ministarstva vanjskih poslova, zajedno sa Varaždinskom županijom jedna je od svega tri "zelene" regije u cijeloj Europi.

"Istra ima kvalitetan sustav na razini Civilne zaštite - od zdravstvenih institucija do svih koji sudjeluju u borbi protiv korona virusa. Ima sjajnu ekipu epidemiologa koji odrađuju sjajan posao i koji su 'špica' cijelog posla, i ima podršku županije, gradova i općina i njihovih prvih ljudi", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) načelnik Kriznog stožera Istarske županije, Dino Kozlevac.

"Ali oni što je najbitnije u cijeloj priči je interakcija sa građanima Istarske županije koji vjeruju Stožeru, vjeruju sustavu i poštuju mjere koje smo donijeli već odavno – distanca, higijena i nošenje maski. To je ključ cijele priče", dodaje Kozlevac.

Na pitanje RSE - treba li na tom tragu tražiti objašnjenje za povećani broj zaraženih na razini države - Kozlevac odgovara:

"Ja vam na to pitanje neću direktno odgovoriti, ali ključ efikasne borbe protiv korona virusa je ovo što sam vam rekao. Ako nešto u sustavu ne funkcionira na taj način, postoji problem."

Poljuljano povjerenje u stožer i sustav

Upravo je povjerenje u stožer i sustav u cjelini vjerojatno najslabija točka borbe protiv korone u Hrvatskoj.

Gotovo od samog početka funkcioniranja Nacionalni stožer je – ne bez razloga – bio prozivan da je politiziran, a poruke o maloj opasnosti od epidemije i suvišnosti nošenja maski šalju mnogi – od predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je bolest COVID-19 usporedio s karijesom, do desnopopulističke stranke Domovinski pokreta koja je sa svojih 16 zastupnika treća najjača grupacija u Saboru i čiji članovi se protive nošenju maski na sjednicama Sabora.

Kozlevac je dodao i kako ga malo zbunjuje najava obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru od ovog vikenda.

"Koliko se sjećam, ta je mjera bila donijeta na nacionalnoj razini i ne sjećam se da je ikad ukinuta, a mi je neprekidno provodimo već tri mjeseca u Istarskoj županiji. Ipak je to mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji", podsjetio je prvi čovjek Civilne zaštite Istre.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraza, Hrvatska po kriteriju broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana više nije među vodećima, već je po broju zaraženih s 83,8 ispod polovice ljestvice.

Od 31 zemlje Europske unije, Europske ekonomske zajednice i Velike Britanije, trinaest država ima manji broj zaraženih na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju, a njih 17 veći.

Sljedeći dani pokazat će kako će ovaj veliki porast broja zaraženih utjecati na plasman Hrvatske na toj ljestvici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG