Dostupni linkovi

'Primili smo različite vakcine': Greška i eventualne posledice


Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Belekspo centru u Beogradu (27. mart 2021.)
Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Belekspo centru u Beogradu (27. mart 2021.)

Slađan Antić iz Vranja sa juga Srbije, kome su date dve vakcine različitih proizvođača protiv korona virusa kaže da ni nakon skoro dva meseca nema odgovor na pitanje da li je uspešno vakcinisan.

"Niko mi zvanično ništa po tom pitanju do dan danas nije rekao, verovali ili ne. Znači apsolutno niko", kaže Antić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Antić, koji je u julu prošle godine preležao korona virus, primio je 28. januara vakcinu Fajzer/Biontek, a 18. februara je greškom zdravstvenih radnika revakcinisan kineskom vakcinom Sinofarm.

On navodi da je nakon revakcinacije poslao pismo ministru zdravlja, Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak i Institutu za javno zdravlje Batut, kao i direktorki doma zdravlja u Vranju.

"Tražio sam da mi daju objašnjenja da li sam vakcinisan dva puta, da li sam revakcinisan, kakav će to uticaj imati na moj život. Niko mi se nije obratio", navodi Antić.

On kaže da su ga odmah nakon revakcinacije kontaktirali direktorka Zdravstvenog centra u Vranju i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, ali da mu je jedinu pomoć dala opština Vranje plativši mu preglede u privatnoj medicinskoj ustanovi u Beogradu.

Zbog ovog slučaja smenjena je upravnica vranjskog Doma zdravlja.

Antić tvrdi da ima zdravstvene posledice i da će nakon svih pregleda objaviti o čemu je reč.

Pitanja kako se tretiraju slučajevi davanja vakcina protiv korona virusa različitih proizvođača, koliko ih je prijavljeno, da li su zabeležene neželjene reakcije, RSE je uputio na nekoliko adresa - Ministarstvu zdravlja, institutima Torlak i Batut, Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Odgovori na ta pitanja, kao i na to kakve se mere preduzimaju da bi se takve situacije izbegle, nisu stigli do zaključenja ovog teksta.

Druga slična situacija, dogodila se prošle nedelje u Čačku, u centralnoj Srbiji.

"Prvu vakcinu sam primila kinesku, a drugu Fajzer", kaže za RSE Snežana Ćirović koja je 7. aprila otišla na revakcinaciju sa potvrdom da je primila prvu dozu Sinofarmove vakcine.

Ćirović objašnjava da je nakon što je primila vakcinu videla da na potvrdi o drugoj dozi piše Fajzer.

"Šok, evo stavite se vi u moju situaciju. Drugo, ja sam srčani bolesnik, otkud znam kako će to da se odrazi na mene", navodi Ćirović.

U razgovoru nakon dva dana od vakcinacije za RSE je rekla da je imala temperaturu, glavobolju i nagon za povraćanjem i da je na terapiji. Dodala je da je dva puta zvao direktor bolnice da pita kako je i da se izvinio.

Šta kažu domaća tela?

Iz Radnog tima za praćenje širenja epidemije u Čačku, kako su preneli mediji, priznali su da je prilikom revakcinacije Snežane Ćirović napravljen propust.

"Nije trebalo da dogodi tako nešto. Ali, njoj u zdravstvenom smislu neće biti ništa", naveo je 8. aprila rukovodilac čačanskog radnog tima epidemiolog Mihailo Luković na konferenciji za novinare.

Iz Instituta "Batut" su 3. marta, nakon prvog slučaja u Vranju, rekli za Telegraf.rs da situacija sa kombinovanjem vakcina nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste.

Komentarišući slučaj u Vranju kada su greškom date različite doze vakcina, epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, rekao je 2. marta da to ne sme da se ponovi.

On je naveo, kako je preneo Tanjug, da je procedura jasna i da svako, pored uvida u dokumentaciju, mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza koju je vakcinu primio.

Ima li efekta 'rasparna' vakcinacija?

Emina Milošević, docent imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, za RSE kaže da ne očekuje probleme što se tiče imunološkog odgovora navodeći da po onome što se do sada zna na osnovu objavljenih podataka, na primer za Fajzerovu vakcinu, je da i u jednoj dozi već poprilično štiti i pogotovo ako je osoba rekonvalescent.

"Rekonvalescent sa jednom dozom Fajzera postiže iste nivoe neutrališućih antitela kao osoba koja nije bolovala a dobila je dve doze. U tom smislu, ja mislim da će čak i ovakva ’rasparna’ vakcinacija imati zadovoljavajući efekat", objašnjava Milošević.

"Naravno, nemamo dokumentovano to i nemamo naučne podatke o tome kakvi se tačno efekti očekuju kada se kombinuju doze različitih proizvođača", dodaje ona.

Govoreći o neželjenim reakcijama, imunološkinja Emina Milošević kaže da su među očekivanima temperatura, otok na mestu uboda, malaksalost, glavobolja i pospanost.

"Mogu da se jave posle svake od vakcina, generalno najređe se javljaju nakon kineske. Reakcije umeju da budu izraženije nakon druge doze. Ali da se očekuju neželjena dejstva koja bi proistekla iz kombinacije vakcina, ja to ne očekujem", navodi Milošević.

Šta kaže SZO?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovila je da, zbog nedostataka "odgovarajućih podataka", ne može da izda preporuku o kombinovanju različitih vakcina.

Portparolka SZO Margaret Heris je na redovnom pres brifingu u Ženevi, 9. aprila, rekla da su stručnjaci SZO zaključili da kombinovanje vakcina u ovom trenutku ne mogu preporučiti i podsetila da je taj stav u februaru usvojila Strateška stručna savetodavna grupa za imunizacije (SAGE), preneo je AFP.

Za sada, kako objašnjava imunološkinja Emina Milošević, jedino SAD imaju preporuku o kombinovanju vakcina jer imaju dve vakcine koje su zasnovane na istom principu, dve RNK vakcine Fajzer i Modernu, i da za njih postoji mogućnost kombinacije, ukoliko nije moguće dati drugu dozu istog proizvođača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG