Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još 30 ljudi, 6.254 novozaraženih


Zdravstveni radnici u privremenoj COVID bolnici formiranoj u beogradskoj Areni.
Zdravstveni radnici u privremenoj COVID bolnici formiranoj u beogradskoj Areni.

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica zarazne bolesti COVID-19 preminulo još 30 osoba, čime se ukupan broj preminulih povećao na 1.140, saopšteno je na zvaničnom sajtu Kriznog štaba za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Od poslednjeg preseka stanja, u Srbiji je na korona virus testirana 19.301 osoba, a zaraza je potvrđena kod 6.254, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, objavljeni na zvaničnom internet sajtu covid19.rs

To je i najveći dnevni broj registrovanih slučajeva zaraze u Srbiji u jednom danu od početka pandemije.

U Srbiji je do sada registrovana ukupno 110.351 zaražena osoba, a procenat smrtnosti je 1.03 odsto.

U Srbiji su trenutno hospitalizovane 5.803 osobe, od kojih su 192 pacijenta priključena na respirator.

Do petka 20. novembra u 15 časova, u Srbiji je testirana ukupno 1.593.281 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Lončar: Napravljen presek stanja, predložene mere

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je na sednici Kriznog štaba koja je održana ranije u petak „napravljen presek trenutnog stanja“ i da su predložene nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa.

On je rekao da će u narednim satima medicinski deo Kriznog štaba pismeno obrazložiti svaku predloženu meru, a da će se zatim razmotriti šta je od toga zakonski izvodljivo da se sprovede.

"Ljudi iz zakonodavstva će da kažu šta je moguće, a šta ne. Nije u redu da izađemo s merama, pa da neko kaže to nije u skladu sa zakonom, Ustavom Srbije", rekao je Lončar.

On je izjavio i da je veliki broj zaraženih posledica nepoštovanja postojećih mera, odnosno da su poštovane mere situaciju ne bi bila ovakva.

"Koje god mere da donesete, minimum sedam do deset dana je potrebno da vidite njihov rezultat", poručio je Lončar i dodao da "policijski čas nije čarobno rešenje" i da ta mera nije bila tema sednice Kriznog štaba.

Lončar je kao ključno za smanjenje broja zaraženih, istakao prekid kontakata.

Donacija EU zdravstvu Srbije

Lončar je to rekao u Beogradu, ispred Palate Srbija, prilikom uručenja donacija Evropske unije vredne 900.000 evra zdravstvenom sistemu Srbije.

U pitanju su četiri sanitetska vozila i jedno vozilo za dekontaminaciju, opremljena mobilnim respiratorima i setovima visoko-zaštitne opreme koja su uručena direktorima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda i Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Srbija, kao i druge zemlje Evrope, suočena s još jednim talasom pandemije i da „zato treba da radimo zajedno“ i da tako „i izađemo iz ove krize“.

XS
SM
MD
LG