Dostupni linkovi

U Srbiji još sedam osoba preminulo, 321 pozitivan na COVID-19


Detalj iz Kliničko-bolničkog centra Bežanijska Kosa u Beogradu

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još sedam osoba od posledica infekcije virusom korona, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević u četvrtak na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Od izbijanja epidemije COVID-19 u Srbiji do sada je ukupno preminulo 565 osoba.

U prethodna 24 sata testirane su 8.804 osobe, od kojih je 321 pozitivna na virus korona. Ukupno je registrovano 25.213 pozitivnih osoba.

U bolnicama je smešteno 4.353 pacijenta, a na respiratorima je 150 pacijenata.

Na suzbijanju korone rade dve komisije

Na pitanje novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) da li u Srbiji, osim Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 koji ima savetodavnu ulogu, radi Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što propisuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Darija Kisić Tepavčević je rekla da ona postoji i da radi.

"Naravno da ona postoji. To su uglavnom ista imena koja i sada viđate. Predsednik te komisije je dr Goran Stevanović, (načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti u Beogradu i član Kriznog štaba, prim. RSE). To je komisija koja regularno radi i koja je uvek radila sve što treba na prevenciji i suzbijanju zaraznih bolesti", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je svaka odluka koju je doneo Krizni štab bila u formi preporuka i da je svaka bila poslata Vladi Srbije na usvajanje.

'Klinička slika bolesti je ostala ista'

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, i dalje je najviše novozaraženih na području Beograda, Novog Sada i Šapca. Ona je dodala da broj laboratorijski pozitivnih slučajeva pokazuje da se epidemiološka situacija polako smiruje, ali da građani ne smeju da se opuštaju i moraju da se pridržavaju epidemioloških mera.

Docent doktor Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma, izjavio je na konferenciji za medije da je u toj bolnici 30. jula zabeleženo manje pacijenata nego uobičajeno.

“Imamo 85 pacijenata od čega je njih 12 na jedinici intenzivne nege”, rekao je Udovičić.

On kaže da je klinička slika ista kao i na početku epidemije.“I dalje su najugroženije starije osobe i one koje imaju komorbiditet (još jednu bolest)”, rekao je Udovičić.

XS
SM
MD
LG