Dostupni linkovi

U Srbiji 579 novozaraženih, preminule tri osobe


KBC Zvezdara, Beograd
KBC Zvezdara, Beograd

U poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica zarazne bolesti COVID-19 preminule još tri osobe, čime se ukupan broj preminulih povećao na 786, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Od poslednjeg preseka stanja, u Srbiji je na korona virus testirano 8.209 osoba, a zaraza je potvrđena kod 579, što je i rekordan dnevni bilans od početka epidemije.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je više od 49 odsto novozaraženih iz Beograda. "Od 579 zaraženih, 286 je iz Beograda. Slede Kragujevac sa 40 slučajeva, Novi Sad sa 18, Šabac 17 slučajeva", rekla je Kisić Tepavčević. „Većina gradova i praktično sve opštine u Srbiji su zabeležile slučajeve bolesti, što znači da su potencijalni prenosioci na celoj teritoriji zemlje“, rekla je članica Kriznog štaba.

Ona je navela i da je oko 85 odsto slučajeva obolelih u grupi mlađih od 60 godina, a da je najveće prenošenje kod radno aktivnog stanovništva i kod "mlađih osoba koje dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi, a koji se ne pridržavaju propisanih mera".

U Srbiji je, podsetimo, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, dok je na na otvorenom preporučeno. Preporuka je i držanje fizičke distance, a na snazi je zabrana okupljanja više od 30 osoba. Ugostiteljski i trgovinski objekti ne smeju da rade posle 23 sata, a obavezan je negativan test za građane koji dolaze iz regiona.

Do danas je u Srbiji registrovano ukupno 38.115 zaraženih osoba, a procenat smrtnosti je 2.06 odsto, navodi se na sajtu covid19.rs

U Srbiji je trenutno hospitalizovano 530 pacijenata, od kojih je na respirator priključeno njih 24. Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je navela da se trenutno više pacijenata na dnevnom nivou prima u bolnice nego što se iz njih otpušta.

Ona je međutim navela da je manja učestalost pacijenata sa najtežom kliničkom slikom, ali je istovremeno upozorila da to može i da se promeni i da treba biti oprezan. I načelnica KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković je navela da su u ovom trenutku brojke inficiranih jesu visoke, ali da za sada ima manje tih težih slučajeva koji slabo reaguju na terapiju.

Na pitanje zašto je u martu bilo uvedeno vanredno stanje i zabrana kretanja, a bilo je manje slučajeva zaraze nego danas, Kisić Tepavčević je odgovorila da lekari sada imaju više iskustva, ali da je razlog i manji broj hospitalizacija i težih slučajeva.

"Prioritet nam je bio da delujemo preventivno i da sprečimo da taj talas ne bude kao cunami što je bio u nekim zemljama i u tom momentu tim restrikcijama smo uspeli da očuvamo naše najstarije sugrađane", naglasila je Kisićeva, dodašvi da u od tada do danas nabavljeni i testovi, novi respiratori, da su izgrađene nove laboratorije, povećani bolnički kapaciteti.

Do petka 23. oktobra u 15 časova, u Srbiji je testirano ukupno 1.271.455 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

XS
SM
MD
LG