Dostupni linkovi

Protest građana Tuzle zbog narušene sigurnosti u gradu


Tuzla
Tuzla
U nedelju uveče je u Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona počelo privođenje glavnih aktera preksinoćnje pucnjave u središtu Tuzle, u kojoj je ubijena jedna, a ranjene tri osobe. Naime, nekoliko njih identificirano je pomoću kamera koje su postavljene na obližnjim tržnim centrima. U tijeku je njihovo saslušavanje, a tijekom dana Tužiteljstvo TK izjasnit će se hoće li oni biti zadržani u pritovu.

Građani Tuzle su najavili da će se u ponedjeljak, u simboličnih 5 do 12, okupiti na Trgu slobode i prosvjedovati protiv narušene sigurnosti u gradu. Građani Tuzle smatraju da je u subotu navečer bilo tko mogao biti žrtva oružanog sukoba kriminalnih grupa jer u vrijeme napada na stotine ljudi šetalo je tim dijelom grada u kojem se pucnjava i dogodila.

Četrdesetjednogodišnji Emir Džinić iz Tuzle preminuo je od povreda zadobijenih u pucnjavi koja se u subotu oko 21 sat dogodila u centru ovog grada. U oružanom sukobu teško su povrijeđeni Denis Rahmanović, te Amir i Nail Hadžić. Njih trojica zbrinuti su u UKC Tuzla.

“Za svu trojicu možemo reći da su za sada stabilnog zdravstvenog stanja”, kaže glasnogovornica tuzlanskog Centra, Amra Odobašić.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ o još jednom obračunu dvije suprostavljene kriminalne grupe. Navodno je do sukoba došlo između pripadnika kriminalne grupe Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac,s jedne strane sa pripadnicima zaštitarske agencije Flek, koju vodi bivši policajac Damir Mehić, zvani Bibi s druge.

U sukobu su korišteni pištolji i drugo različito naoružanje. Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac u saradnji sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla.

Po nalogu tužioca intenzivno se obavlja niz različitih operativnih i istražnih radnji i vještačenja kako bi se identifikovale sve osobe koje su učestvovale u sukobu, te utvrdile sve okolnosti vezane za ovaj događaj.

Policija obavlja saslušanja većeg broja osoba koji bi mogli imati informacije o sukobu. Dežurni tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela nastradalog, te za vađenje krvi od povrijeđenih.

Istraga je u toku.

Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac pomilovao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te je 29. avgusta 2012. godine napustio Kazneno-popravni dom Zenica gdje je zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Incognito” izdržavao dvoipogodišnju zatvorsku kaznu.

S obzirom na to da se nedavna dešavanja u vezi s teškim ugrožavanjem sigurnosti u Tuzli vežu za nezakonita pomilovanja koja Tužiteljstvo BiH istražuje u predmetu "Budimir i dr.", Tužiteljstvo BiH je stava da je ovakav razvoj situacije očekivan zbog toga što je veliki broj počinitelja teških krivičnih djela na slobodi, kao posljedica nezakonitih pomilovanja, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

"Nakon kriminalnog obračuna u Tuzli u kojem samo pukom srećom nije bilo više žrtava, gdje se nalazio veliki broj prolaznika i djece, poručujemo građanima BiH da će Tužiteljstvo BiH zajedno s agencijama za provođenje zakona nastaviti aktivnosti u borbi protiv korupcije te raditi na jačanju sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine", citat je iz saopćenja u kojem još stoji kako Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u predmetu Budimir i dr. u pravcu podizanja optužnice.

Emir Džinić bio je blizak prijatelj Merseda Hadžića Švicarca. Budući da Švicarac ima stan u zgradi ispred koje se pucnjava dogodila, pretpostavlja se da je on bio meta napada jer je nekoliko trenutaka prije pucnjave napustio mjesto napada. Velik broj građana Tuzle danas je putem društvenih mreža iskazao zabrinutost zbog narušene sigurnosti te očekuju da se i gradski oci već u ponedjeljak izjasne po pitanju subotnje pucnjave i poduzmu određene korake. Pucnjava se dogodila u samom središtu grada koje je inače veoma prometno.

Ovo nije prvi put da se kriminalne skupine obračunavaju na ovakav način u Tuzli. Prije nekoliko mjeseci je u jednom od gradskih kafića na Brčanskoj Malti pucao Beriz Kabilović višestruko osuđivani kriminalac koji je samo nekoliko dana ranije izašao iz zatvora. Tada je teško ranio Amara Adrovića dok je sjedio u pomenutom kafiću. Pucnjava se dogodila nedaleko od autobusne stanice na kojoj prijevoz u svakom trenutku čeka na desetine građana.
XS
SM
MD
LG