Dostupni linkovi

U prvom intervjuu nakon izbora Biden zadovoljan dosadašnjim tranzicijskim procesom


Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u utorak, 24. novembra, da je Trumpova administracija već započela kontakt s njegovim tranzicijskim timom, a taj je napor opisao kao "iskren", dan nakon što je savezna agencija objavila da formalno započne tranziciju vlasti.

"Odmah smo se dotaknuli nacionalne sigurnosti", rekao je Biden u ekskluzivnom intervjuu za NBC News.

"Već razrađujemo sastanak s timom COVID-19 u Bijeloj kući. Govorit ćemo o tome kako ne samo distribuirati, već i dobiti cjepivo i mislim da nećemo zaostajati toliko kao što smo ranije mislili."

Dodao je: "I moram reći da je pristup dosad bio iskren - nije dosad bilo nezadovoljstva i ne očekujem da će biti."

Biden, koji je rekao da nije razgovarao izravno s predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je da njegova administracija neće biti "treći Obamin mandat", jer se svijet toliko promijenio tokom Trumpovih godina.

"Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame-Bidena", rekao je. "Predsjednik Trump promijenio je krajolik. Prvo je trebala biti 'prvo Amerika'. Bila je to 'sama Amerika'."

Trump je odbio priznati da je izgubio izbore, a njegov pravni tim nastavlja pravnu bitku za poništavanje izbora.

Nakon što je Michigan u ponedjeljak potvrdio svoje rezultate, šef Uprave za opće usluge obavijestio je Bidena da je službeni vladin proces tranzicije odobren nakon nekoliko sedmica odgode.

Novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden, predstavio je u utorak 24. novembra diplomatski i tim za nacionalnu sigurnost svoje buduće vlade, za koji je rekao da je spreman da vodi svijet, prenosi Agencija Frans Press (AFP).

"To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se iz njega povlači", rekao je on u Wilmingtonu i nagovijestio zaokret u vanjskoj politici.

Šest žena i muškaraca koje je odabrao za ključne diplomate i obavještajne savjetnike najavili su kako će se vratiti multilateralizmu, globalnoj suradnji i borbi protiv klimatskih promjena.

Biden je, kako piše AFP, ponovio svoju odlučnost u borbi protiv klimatskih promjena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje John Kerryja.

"Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcijenio teškoće u ispunjavanju svojih smjelih obaveza u borbi protiv klimatskih promjena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne smije da potcijeni ni moju odlučnost da to učinim", rekao je on.

Budući šef diplomatije Antony Blinken izjavio je u utorak da će se zalagati za međunarodnu suradnju u rješavanju svjetskih problema.

"Moramo da radimo s drugim zemljama", rekao je on i istakao “potrebu za "suradnjom i partnerstvom sa stranim zemljama”.

Ko je Antony Blinken?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG