Dostupni linkovi

Biden predstavio kandidate za diplomatski i tim nacionalne sigurnosti


Novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavlja kandidate za diplomatski i tim nacionalne sigurnosti
Novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavlja kandidate za diplomatski i tim nacionalne sigurnosti

Novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden, predstavio je u utorak 24. novembra diplomatski i tim za nacionalnu sigurnost svoje buduće vlade, za koji je rekao da je spreman da vodi svijet, prenosi Agencija Frans Press (AFP).

"To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se iz njega povlači", rekao je on u Vilmingtonu i nagovijestio zaokret u vanjskoj politici.

Šest žena i muškaraca koje je odabrao za ključne diplomate i obavještajne savjetnike najavili su kako će se vratiti multilateralizmu, globalnoj saradnji i borbi protiv klimatskih promjena.

Biden je, kako piše AFP, ponovio svoju odlučnost u borbi protiv klimatskih promjena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje John Kerry-ja.

"Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcijenio teškoće u ispunjavanju svojih smjelih obaveza u borbi protiv klimatskih promjena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne smije da potcijeni ni moju odlučnost da to učinim", rekao je on.

Budući šef diplomatije Antony Blinken izjavio je u utorak da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rešavanju svjetskih problema.

"Moramo da radimo sa drugim zemljama", rekao je on i istakao “potrebu za "saradnjom i partnerstvom sa stranim zemljama”.

Ko je Antony Blinken?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Buduća američka ambasadorka u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield je kazala da se u SAD vratio multilateralizam.

"Želim da kažem da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija", navela je ona.

Biden je također predstavio Alejandra Mayorkasa, rođenog u Kubi, koji je izabran za budućeg sekretara za nacionalnu sigurnost, Avril Haines koji će biti direktor nacionalne obavještajne službe i Jake Sullivana kao savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG