Dostupni linkovi

U Srbiji izborna tišina: Šta sve treba znati o izborima?


U Srbiji večeras u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedelje 21. juna u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Predsednik Republičke izborne komisije Srbije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da su pripreme za izbore 21. juna u punom jeku, te da će zbog epidemije korona virusa maske i rukavice biti obavezne za članove biračkih odbora na biračkim mestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

"Država je munjevito reagovala i za sve članove biračkih odbora biće obezbeđene mere zaštite, maske, rukavice. Sami birači ne moraju da imaju masku ali je poželjno da je nose. Biće obezbeđene maske za sve birače tog dana", rekao je Dimitrijević za Radio-televiziju Srbije.

Izbori će biti organizovani na 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. RIK je saopštio i da je u birački spisak upisano 6.583.665 birača.

Izbore će posmatrati 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Birači će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri odsto.

Preliminarne rezultate izbora RIK će objaviti tokom noći u nedelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak 25.jun u 20 časova, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mestima.

Izbori 2020. u brojkama
Izbori 2020. u brojkama

Agencija strankama: Paketi humanitarne pomoći nisu po zakonu

Poslednjeg dana predizborne kampanje, Agencija za borbu protiv korupcije ukazala je političkim subjektima da podela promotivnog materijala u vidu paketa sa životnim namirnicama ili osnovnim higijenskim priborom, nije predviđena Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Oni su u saopštenju naveli da su za takve aktivnosti zakonom ustanovljeni drugi oblici udruživanja građana.

"Još jednom pozivamo političke subjekte da promocijom isključivo političkih programa i kandidata koji će ga sprovesti, sebi obezbede izbornu podršku", navodi se u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Oni su podsetili na koji način političke stranke mogu da koriste novac, usluge i dobra za javno predstavljanje kandidata i promociju izbornih programa:

"Sredstva koja su dobijena iz javnih i privatnih izvora mogu da koriste samo za rad sa biračima i članstvom kroz organizovanje i održavanje skupova, promociju, izradu i podelu reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge koje su nedvosmisleno povezane sa izbornom kampanjom", objasnili su iz Agencije.

XS
SM
MD
LG