Dostupni linkovi

U novim ruskim napadima na Ukrajinu ispaljeno više od 100 projektila


Vatrogasci gase požar na stambenoj zgradi u Kijevu nakon ruskog napada 15. novembra
Vatrogasci gase požar na stambenoj zgradi u Kijevu nakon ruskog napada 15. novembra

Više od sedam miliona domaćinstava ostalo bez struje nakon posljednjih napada Rusije koji su bili usmjereni na električnu mrežu u zemlji.

"Više od sedam miliona pretplatnika sada je isključeno sa struje", nakon što je 15 energetskih objekata širom Ukrajine oštećeno u ruskim udarima, rekao je zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog Kirilo Timošenko, prenosi AFP.

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskim napadima na ukrajinske gradove, u mnogim mjestima širom zemlje nestalo je struje, a Kijev kaže da se radi o najtežem talasu raketnih napada u skoro devet mjeseci rata.

Rakete su padale na brojne gradove uključujući glavni grad Kijev, Lviv i Rivne na zapadu, Harkiv na sjeveroistoku, Krivi Rog i Poltavu u centru, Odesu i Mikolajev na jugu i Žitomir na sjeveru Ukrajine.

Jedna osoba je poginula u napadu na stambenu zgradu u centru Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je moguće više raketnih udara, ali je dodao: "Radimo, sve ćemo obnoviti, preživjet ćemo".

Nestalo je struje u dijelovima nekoliko gradova, uključujući Kijev, Lviv i Harkiv.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da je polovina glavnog grada bez struje. Gradonačelnik Lavova je rekao da 80 posto grada nema struju pa su isključeni rasvjeta, voda i grijanje. Gradskim vlastima u Vinici u zapadnoj centralnoj Ukrajini rečeno je da naprave zalihe vode nakon oštećenja pumpne stanice.

“Ovo je najmasovnije granatiranje elektroenergetskog sistema od početka rata“, rekao je ministar energetike German Galuščenko.

Glasnogovornik vazduhoplovnih snaga Yuiy Ihnat rekao je da je više od 100 projektila ispaljeno na Ukrajinu, premašivši 84 koje je ispalila Rusija 10. oktobra kada su zabilježeni najteži vazdušni napadi.

Napadi su uslijedili nekoliko dana nakon povlačenja ruskih snaga iz južnog grada Hersona i poklopili su se sa samitom Grupe 20 nacija na Baliju kojim je dominirala rasprava o ratu u Ukrajini.

"To je ono što Rusija ima da kaže o pitanju mirovnih pregovora", napisao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

"Prestanite da predlažete Ukrajini da prihvati ruske ultimatume! Ovaj teror se može zaustaviti samo snagom našeg oružja i principa."

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

Izvor: Reuters, AFP

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG