Dostupni linkovi

U ruskom napadu na centar Kijeva pogođene stambene zgrade


Raketni napad na centar Kijeva, 15. novembar 2022.
Raketni napad na centar Kijeva, 15. novembar 2022.

Dve stambene zgrade u centru Kijeva pogođene su tokom ruskog raketnog udara na ukrajinsku prestonicu u utorak, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je na Telegramu napisao da su spasioci na licu mesta i da je nekoliko projektila takođe oboreno.

Kako prenosi Reuters, Kličko je rekao da je jedna osoba poginula i da je pola grada ostalo bez struje.

Na snimcima koje je na društvenim mrežama objavio zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog vidi se kako plamen izbija iz malog stambenog bloka.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dopisnik Reutersa koji je stigao na lice mesta nakon napada rekao je da se oko 15 stanovnika okupilo oko pogođene strane petospratnog stambenog bloka.

Zvaničnici su upozorili stanovnike da ostanu u skloništima zbog straha od novih napada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da bi se mogli suočiti sa još ruskih raketnih udara, ali je rekao da će zemlja preživjeti.

"Znam da su (raketni) udari isključili struju na mnogim mjestima... Radimo, sve ćemo obnoviti, preživjet ćemo", rekao je Zelenski u video snimku.

Raketni udar na Kijev usledio je posle upozorenja o vazdušnim napadima širom Ukrajine nekoliko sati nakon što se Zelenski preko video linka obratio liderima Grupe 20 zemalja koji se sastaju na Baliju.

„Rusija odgovara na moćan govor @Zelenskog na #G20 novim raketnim napadom. Da li neko ozbiljno misli da Kremlj zaista želi mir? On želi poslušnost. Ali na kraju dana, teroristi uvek gube“, napisao je na društvenoj mreži Tviter Andrij Jermak, šef štaba predsednika Ukrajine.

Drugi udari ili eksplozije zabilježeni su i u gradovima od Lavova i Žitomira na zapadu do Krivog Roga na jugu i Harkiva na istoku. Regionalni zvaničnici su izvijestili da je u nekim od napada došlo do nestanka struje.

Široko rasprostranjeni napadi uslijedili su četiri dana nakon što su ruske trupe napustile grad Herson na jugu, jedini regionalni glavni grad koji je Moskva zauzela od početka invazije i šest sedmica nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju nad tim i još tri dijela Ukrajine.

XS
SM
MD
LG