Dostupni linkovi

Otkrivena grobnica sa više od milion mumija


Sudeći prema riječima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

​Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu nazvanu Fag el-Gamous proučavali posljednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. stoljeća p.n.e, kad je Rimsko carstvo vladalo Egiptom.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mjesto na koje su se ukapali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi su unutrašnji organi rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suho okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočala i čak dječijih čizama u boji.

"Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlestein.

Među mumijama su pronađeni i ostaci djeteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dvije narukvice na ruci.

"Postoje dokazi o tome kako su se trudili da mumificiraju tijela na najbolji mogući način. Prsti na rukama i nogama, kao i jezik, u nevjerovatno su dobrom stanju, a zbog nakita pretpostavljamo da bi to moglo biti tijelo djevojčice", pojasnio je Muhlestein. Dodao je kako je dijete u trenutku kad je sahranjeno moglo imati oko 18 mjeseci.

"Dijete je sahranjeno na brižan način, vidi se da je to napravio neko ko ga je mnogo volio i želio da ima dostojanstvenu sahranu", dodao je Muhlestein.

Odakle potječu ove mumije istražitelji još uvijek ne znaju i to je misterija koju namjeravaju riješiti. U blizini iskopine se nalazila manja piramida, koja je sagrađena prije više od 4.500 godina.

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. The Brigham Young tim je u posljednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je "presavili" i ubacili u grobnicu.

"U pitanju je nevjerovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu prehranu, veoma je neobično da ljudi dosegnu toliku visinu", pojasnio je profesor, dodavši kako bi to moglo biti posljedica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

XS
SM
MD
LG