Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 78 novozaraženih, preminule četiri osobe


Podgorica

U Crnoj Gori registrovano je 78 novih slučajeva infekcije virusom korona, a četiri osobe su preminule od posljedica Covid 19, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Prema njegovim riječima testirano je 395 osoba a najviše oboljelih registrovano je u Podgorici, njih 41, čime je broj inficiranih u glavnom gradu Crne Gore porastao na 454.

„Oporavilo se 69 osoba, pa ukupan broj inficiranih u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.107“, rekao je Mugoša na konferenciji za medije.

Od juna je preminulo ukupno 59 osoba koje su bile inficirane virusom korona, a od početka godine 68.

„Broj umrlih govori o ozbiljnosti infekcije i svega onoga što ona nosi. Jeste da su većina umrlih imali teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umrijeti sad“, naveo je Mugoša.

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović rekao je da od ukupnog broja zaraženih 9,58 odsto čine pacijenti do 19 godina.

Prema njegovim riječima, inficirano je 68 zdravstvenih radnika.

Upitan kada će biti dozvoljena veća okupljanja za građane, kao što su i vjerska, imajući u vidu da je danas donijeta odluka da 100 osoba može prisustvovati političkom skupu na otvorenom, Mugoša je odgovorio da su na političkim skupovima propisana jasna pravila.

Mugošao je dodao i da se svakodnevno sagledava situacija po pitanju dolazaka turista iz regiona.

„Vidimo da je visoka transmisija u zemljama okruženja, a i kod nas. Postoji realna bojazan da ako dođu osobe iz tih zemalja u Crnu Goru, gdje takođe postoji visoka lokalna transmisija, može doći do povećanja broja oboljelih što će ugroziti zdravlje domicilnog stanovništva i turista. Dobro vagamo kada će doći trenutak da je rizik podnošljiv“, zaključio je Mugoša.

XS
SM
MD
LG