Dostupni linkovi

Upitno pravo glasa inficiranih u Crnoj Gori


Nevladine organizacije u Crnoj Gori oštro su napale Državnu izbornu komisiju (DIK) koja je u uputstvu “za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača” preporučila - da se na predstojećim parlamentarnim izborima (30.avgusta) uskraćuje pravo glasa biračima koji su na bolničkom liječenju od koronavirusa, kao i onima koji su u karantinu van mjesta prebivališta.

DIK je objavio preporuke u kojima je između ostalog rečeno da “lica koja su stavljena u institucionalni karantin mogu da ostvare svoje biračko pravo ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak”.

Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za tranziciju(CDT) su tim povodom najavile podnošenje Ustavne žalbe na preporuke DIK o bezbjednom glasanju na parlamentarnim izborima.

Iz CGO je saopšteno da su preporuke Državne izborne komisije neustavne, nejasne, kontradiktorne i nesprovodive. Dok je CDT pozvao i instituciju Ombudsmana da reaguje i najavio Ustavnu žalbu.

Tehničke preporuke usvojene od Državne izborne komisije (DIK) su neustavne, jer se njima uskraćuje biračko pravo osobama koje su na bolničkom liječenju od koronavirusa, kao i onima koji su u karantinu van mjesta prebivališta, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

Pojašnjavajući preporuke izborne komisije, portparol DIK Mersudin Dautović je za Televiziju Crne Gore potvrdio da osobe koje se liječe od COVID19 neće glasati:

"Nažalost, licima koja su na bolničkom liječenju, a oboljela su od koronavirusa, ovaj put nijesmo u mogućnosti da izađemo u susret. Jer je opšta preporuka i ocjena NKT-a, da se radi o crvenim zonama i zaista bi svaki ulazak u takve ustanove predstavljao visok rizik.”

Odgovarajući na pitanje da li je Institut za javno zdravlje preporučio Državnoj izbornoj komisiji da uskrati pravo glasa ljudima koji su oboljeli od COVID 19 ili koji su u karantinu, direktor ove zdravstvene institucije dr Boban Mugoša je rekao, da je Institut samo ukazao da u bolnicama postoje pacijenti različitih kategorija:

“Imamo pacijente koji su malo teži slučajevi do onih najtežeg stanja. Mi smo samo rekli da je u takvim uslovima moguće organizovati izbore. Ali pitanje je ko može da glasa u zavisnosti od kliničke slike i da li je pacijent sposoban da glasa. Mi ne odlučujemo o tome niti smo odlučivali”, rekao je dr Mugoša precizirajući da Institut samo daje preporuke.

Preporuke DIK su oštro krikovale i opozicione partije, koje su ocijenile da je ova institucija izgubila povjerenje i da članovi izborne komisije treba da podnesu ostavke.

Državna izborna komisija je dodatno preporučila: dezinfekciju ruku prije ulaska na biračko mjesto i tokom procesa glasanja, obavezno nošenje maske na biračkom mjestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača, držanje propisane fizičke distance prije, tokom i nakon boravka na biračkom mjestu i dezinfekciju radnih površina.

XS
SM
MD
LG