Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 504 novozaražena, umrlo sedam osoba


Građani na ulicama Podgorice, decembar 2020.
Građani na ulicama Podgorice, decembar 2020.

U Crnoj Gori su još 504 osobe inficirane korona virusom u Crnoj Gori, a preminulo je sedam oboljelih od COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

“Uzimajući u obzir novootkrivene slučajeve, kao i 538 oporavljenih, broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 7 204”, navodi se u saopštenju.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori ukupno registrovano 62 476 osoba koje su inficirane korona virusom, a preminulo je 818.

Iako je iz Ministarstva zdravlja u nekoliko navrata ranije najavljeno da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara ili početkom februara, za sada nema zvaničnih informacija kada se očekuje nabavka prvih vakcina i početak imunizacije.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su 2. februara podnijeli inicijativu za kontrolno saslušanje u skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktora IJZ Igora Galića, kako bi se razmotrile aktivnosti Ministarstva zdravlja i ostalih institucija u postupku nabavke vakcina za COVID-19.

“Crna Gora je među par evropskih država u kojima nije otpočeo proces vakcinacije i zato je potrebno hitno saznati razloge za to, jer svjedočimo da svakog dana gubimo živote crnogorskih građana”, navodi poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, i dodaje da i pored spremnosti donatora da osiguraju ukupno oko 160,000 vakcina, “one su odbijene ili je dato objašnjenje da za njima neće biti potrebne”.

Kako je Radiju Slobodna Evropa ranije potvrđeno, biznismen Petros Statis je rezervisao 50 hiljada vakcina i ponudio Crnoj Gori donaciju od 10 hiljada Sinopharm vakcina nabavljenih u Dubaiju, dok je Fondacija ruskog biznismena Olega Deripaske „Volnoe Delo“ spremna da donira vakcine Sputnik V.

Prema poslednjim uporednim podacima, u regionu je najviše aktivno oboljelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori (1150), gdje je zabilježena i najveća četrnaestodnevna incidencija (979) – to je broj novih slučajeva infekcije zabilježen tokom 14 dana na 100 hiljada stanovnika.

Tokom ove sedmice se očekuju rezultati analize 23 uzorka koji su poslati u berlinsku laboratoriju, a za koje se, prema navodima IJZ, sumnja da su novi soj korona virusa. To je dio od ukupno 40 uzoraka koje je IJZ poslalo na analizu 29. januara.

Mutacija virusa je već registrovana u Srbiji 23. januara i na Kosovu 29. januara.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Javnog zdravstva Engleske, prve analize su pokazale da se taj novi soj korona virusa zarazniji i da se lakše širi.

XS
SM
MD
LG