Dostupni linkovi

U BiH do kraja juna stiže nova isporuka vakcina iz COVAX mehanizma


Prvi kontigent vakcina iz COVAX mehanizma na sarajevskom aerodromu
Prvi kontigent vakcina iz COVAX mehanizma na sarajevskom aerodromu

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) obaviješteno je da će u drugom kvartalu, u periodu od aprila do juna 2021. godine, uslijediti nova alokacija vakcina za BiH.

Riječ je o 100.620 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

Ovo je zvanična informacija koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH dobilo od sekretarijata GAVI alijanse.

Kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ovo je samo jedan od proizvođača čije se vakcine očekuju uskoro u BiH kroz mehanizam COVAX.

Osim toga, Vlada Malezije doniraće Bosni i Hercegovini prvu tranšu u iznosu od 50.000 vakcina protiv COVID-19. Kako je saopšteno, radi se o vakcinama kineskih proizvođača.

Ova odluka je donesena nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio pismo premijeru Malezije Muhyiddinu Yassinu s molbom za podršku bh. vlastima u otvaranju kanala za kupovinu vakcina.

Bosna i Hercegovina se u nabavci vakcina protiv korona virusa oslanja na COVAX mehanizam, te na donacije.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do skoro 182.000 vakcina protiv korona virusa.

25. marta u BiH je stiglo 26.400 doza AstraZeneca vakcina protiv korona virusa, koje je BiH prije nekoliko mjeseci naručila i platila putem COVAX mehanizma.

To je drugi kontigent iz istog mehanizma jer je ranije isporučeno 23.400 "BioNTech-Pfizer" vakcina.

Minstarstvo civilnih poslova BiH je u skladu s iskazanim potrebama dva entiteta - FBiH i RS-a, te Brčko Distrikta, još u septembru prošle godine naručilo 1.232.000 doza vakcina preko COVAX mehanizma.

Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke. Njihov dolazak se očekuje početkom aprila.

RS je izdvojio 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina Sputnik V putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u RS stiglo 42.000 ruskih vakcina Sputnik V. Drugom entitetu, FBiH, Srbija je donirala 10.000 AstraZeneca vakcina.

Vijeće ministara BiH odlučilo je da od 50.000 doza vakcina Sinofarm koje je BiH donirala Kina, 18.620 doza će biti dodijeljeno RS-u, 30.380 FBiH, a Brčko Distriktu 1.000 doza.

Pored toga, RS će dobiti još 11.020 doza Sinovac vakcine, a FBiH 17.980, koje su donacija Turske. Turska je BiH donirala 30 hiljada doza vakcine.

XS
SM
MD
LG