Dostupni linkovi

Musk će se povući s mjesta šefa Twittera čim nađe nekoga 'dovoljno ludog' da preuzme posao


Elon Musk
Elon Musk

Najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk rekao je da će se povući sa mjesta izvršnog direktora Twitter kada pronađe zamjenu, ali će i dalje voditi neke ključne odjele ove platforme.

"Daću ostavku na mesto generalnog direktora čim pronađem nekog dovoljno ludog da preuzme posao! Nakon toga ću samo voditi timove za softver i servere", napisao je Musk na Twitteru.

On je u oktobru dovršio kupovinu Twittera vrijednu 44 milijarde dolara u procesu koji je obilježen haosom i kontroverzom. Sa druge strane, pojedini investitori se pitaju da li je sada previše ometen da bi vodio Teslu, kompaniju za proizvodnju električnih automobila gdje je također izvršni direktor.

Ovo je prvi put da je Musk spomenuo da se povlači s mjesta šefa kompanije, nakon što su korisnici Twittera glasali za njegovu ostavku u anketi koju je milijarder pokrenuo u nedjelju navečer.

U anketi je 57,5 posto od oko 17,5 miliona ljudi glasalo "za". Musk je u nedjelju rekao da će se pridržavati rezultata. Nije naveo vremenski okvir kada će se povući, a njegov nasljednik nije imenovan.

Rezultati ankete zaokružili su burnu sedmicu koja je uključivala promjenu politike privatnosti Twittera i suspenziju, kao i vraćanje naloga novinara što je dovelo do osude novinskih organizacija, zagovaračkih grupa i zvaničnika širom Evrope.

Pozivi Wall Streeta da Musk odstupi sa pozicije šefa Twittera rasli su sedmicama. I sam Musk kaže da ima previše obaveza i da će potražiti novog izvršnog direktora. Međutim, u nedelju je rekao da nema nasljednika i da "niko ko želi ovaj posao ne može održati Twitter u životu."

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG