Dostupni linkovi

Dioničari Twittera odobrili sporazum sa Muskom o kupovini kompanije


Elon Musk, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a

Dioničari Twittera glasali su za odobrenje sporazuma sa Elonom Muskom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara.

To znači da će Twitter sada pokušati na sudu natjerati Elona Muska da kupi kompaniju.

Sastanak je uslijedio nakon svjedočenja bivšeg šefa sigurnosti Twittera Peitera Zatka ispred američkog Senata. On je u svom svjedočenju rekao da je platforma ignorisala njegove sigurnosne brige.

"Ovdje sam danas jer vodstvo Twittera obmanjuje javnost, zakonodavce, regulatore, pa čak i vlastiti odbor direktora", rekao je Zatko.

Rekao je da je, tokom vremena koje je proveo na mjestu šefa sigurnosti za platformu od kraja 2020. do smjene u januaru ove godine, pokušao upozoriti menadžment na ozbiljne ranjivosti od hakovanja ili krađe podataka, ali da je to bilo bezuspješno.

On je također svjedočio da je izvršnom timu donosio konkretne dokaze o problemima. Twitter je odbacio njegovu žalbu kao neosnovanu.

U aprilu je Twitter pristao da proda kompaniju Musku, izvršnom direktoru Tesle i najbogatijoj osobi na svijetu. On je i osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a, te vodi startup Neuralink i infrastrukturnu firmu The Boring Company. Aktivan je korisnik Twittera na kojem ima preko 80 miliona pratilaca.

Međutim, dogovor je postao upitan nakon što je Musk naveo da ga je Twitter prevario o broju spam i bot naloga na platformi. Advokati Twittera kažu da su Muskovi razlozi zbog kojih je želio da odustane od sporazuma bili "nevažeći i pogrešni".

U maju je rekao da više ne želi kupiti kompaniju, ali Twitter tvrdi da Musk ne može odustati od dogovora.

Twitter je trenutno procijenjen na 32 milijarde dolara, što je znatno ispod Muskove ponude od 44 milijarde dolara.

Twitter su 2006. godine osnovali Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams i Noah Glass.

Izvor: BBC, Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG