Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o ikoni za Lavrova, Interpol nema ništa


Lavrov i Dodik tokom susreta u Istočnom Sarajevu, kada je Lavrovu poklonjena ikona
Lavrov i Dodik tokom susreta u Istočnom Sarajevu, kada je Lavrovu poklonjena ikona

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i izvršit će provjere u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naime, proslijedilo je u četvrtak (17. decembra) Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

Iz Tužiteljstva su u petak saopćili da su zaprimili informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine.

„Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena“, naveli su u saopćenju iz Tužiteljstva.

"Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo, izjavila je prethodno novinarima u Mostaru u petak ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone.

Iz Interpola su za RSE odgovorili da "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta".

Ukoliko se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će, naveli su, u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom.

U odgovoru se napominje da Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon ima vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza dostupna svim članicama INTERPOL-a.

"U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj...., kao i fotografije umjetnina", naglašavaju.

U pismu Ambasade Ukrajine u BiH, koje je RSE dobio na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Osim ovoga, iz Ukrajinske ambasade Ministarstvu vanjskih poslova pisali su kako „nepružanje javnog neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja informacije od najvišeg vodstva BiH, koja se povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorija Ukrajine, koji se privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, će označavati podršku najviših institucija BiH agresivnoj politici i vojnim akcijama Rusije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana“.

Ministarstvo je ovu notu proslijedilo u četvrtak 17. decembra Predsjedništvu BiH. Kako je Turković rekla za RSE, od Predsjedništva BiH zatraženo je izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, još uvijek nisu reagirali u vezi s ikonom.

Mitropolit ukrajinski Epifanije komentirao je za RSE cijeli slučaj, kazavši da je riječ o „političkoj gesti prema Rusiji“.

“Ova ikona je upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom (Rusije). I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

XS
SM
MD
LG