Dostupni linkovi

Tuzlanski kanton: Prosvjetari štrajkuju, Vlada ne popušta


Tuzla
Tuzla
Štrajk prosvjetnih djelatnika u Tuzlanskom kantonu traje već dva tjedna i dalje je neizvjesno kada će učenici krenuti u školu. Za sada nitko ne popušta - niti Vlada koja je izričita da do smanjenja plaća mora doći za pet posto, ali ne odustaju ni u sindikatima, koji na nikakva smanjenja ne pristaju.

Više se ne radi o očuvanju plaća, već o očuvanju dostojanstva, rekao nam je Admir Terzić, predsjednik Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja TK.

„Apsolutno sit gladnog ne razumije. Ako uzmete nacrt budžeta za 2012. godinu vidjećete da su stavke i naknade budžetskih korisnika samenjene za 11 miliona, a sve ostale stavke u budžetu su povećane za 30 miliona. Mi na ovaj način otvoreno pitamo i vladu i ministra finansija koga se tu zapravo obmanjuje. Da li obmanjujete nas kad nam smanjujete plaću govoreći da je kriza, ili obmanjujete javnost, poslanike prije svega i ljude koji su za njih glasali obećavajući im neke pare za koje nema osnove da će doći?", pita Adnan Terzić.

Četveročlana obitelj u BiH za sindikalnu potrošačku korpu treba izdvojiti 900 eura, što je za 10 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Stoga u Sindikatima obrazovanja kažu da u vrijeme kada standard sve više raste nipošto neće dozvoliti smanjenja plaća. Punu podršku kantonalnim sindikalcima dali su i oni s državne razine.

„Plaće o obrazovanju su smanjenje samom inflacijom i porastom životnih troškova, tako da mi ni sa jednom vladom, pa ni sa Vladom TK, ne možemo pričati ni o kakvim umanjenjima, već možemo samo pričati o usklađivanju plaća sa rastom životnih troškova i o usklađivanju plaća na nivou FBiH“, navodi predsjednik Dževad Hadžić.

No, u Vladi Tuzlanskog kantona, koja uzgred rečeno neće smanjivati plaće u svojim redovima, pravdaju se time da ukoliko ne dođe do smanjenja plaća proračunskim korisnicima TK će imati scenarij Grčke i Italije.

Ministar razočaran

Ministar pravosuđa i uprave Alen Taletović, čija primanja iznose preko 1.500 eura, izrazio je duboko razočarenje nerazumijevanjem sindikata i proračunskih korisnika, čija primanja se kreću od 300 do 500 eura:

Ilustracija
Ilustracija
„Duboko sam razočaran činjenicom da mi svi dijelimo jednu te istu sudbinu u smislu finansijskih primanja, ali da imamo potpuno nerealne stavove i udaljena stajališta. Ipak mislim, uz uvažavanje svačijih prava, da pregovarački tim Vlade i Vlada sama imaju neke realnije, racionalnije prijedloge, koliko god se to nekome u ovom trenutku činilo nepoštenim. Imamo novca koliko imamo, i to je ono što je okvir. Možemo pridobiti nove prihode kreditom koji će značiti hipoteku na imovinu Vlade. Ali to je jedini izvor u ovom trenutku novih finansijskih sredstava koja bi bila dovoljna da se ispoštuju svi zahtjevi sindikata.“ “

Za sada se očekuje i traži razumijevanje na svim stranama, a roditelji negoduju. Budući da njihova djeca će trebati već sada nadoknaditi tri tjedna nastave, boje se da će im ljeto biti dobrano skraćeno. Mirzet Pozderović, iz Sindikata osnovnog obrazovanja TK, kaže da nadoknada nastave uopće neće biti upitna:

„Ono na što nas zakon obavezuje, a to je da ispunimo nastavni fond sati, tu ćemo mi pokazati spremnost, napraviti raspored i sigurno neće biti nastava završena dok se taj dio ne realizuje.“

Direktor Osnovne škole Jala i predsjednik Aktiva direktora škola TK Enes Huseinagić sve ovo što se događa u posljednje vrijeme između uposlenika obrazovanja i Vlade TK je nazvao obrazovnim kaosom.

„Ovako kako je postavljen obrazovni sistem, a to je još prije 12 godina, on je išao silaznom putanjom. S obzirom da kategorija ekonomika obrazovanja uopšte ne postoji u Vladi TK, oni i dalje smatraju obrazovanje kao potrošnju a ne kao ulaganje u budućnost. Kao direktor škole duži niz godina ja upozoravam da smo rekli da je ovo jedan od najskupljih obrazovnih sistema u Evropi“, kaže Enes Huseinagić.

Kako je najavila, Vlada će od sada sa Sindikatima obrazovanja razgovarati putem suda od kojeg će tražiti da štrajk proglasi nezakonitim, te da se štrajk prekine sudskom odlukom.

U sindikatima kažu da neće sve ostati na ovome. Najavili su masovne prosvjede zbog odnosa Vlade TK-a prema onima koji odgajaju i obrazuju buduće generacije.
XS
SM
MD
LG