Dostupni linkovi

Proglašeno stanje elementarne nepogode


Poplavljeni centar Tuzle, 2. jun 2010, fotografije uz tekst: Maja Nikolić
Poplavljeni centar Tuzle, 2. jun 2010, fotografije uz tekst: Maja Nikolić
Kiša koja već treći dan ne prestaje padati, u Tuzlanskom kantonu prouzročila je brojne neprilike. U gotovo svim općinama proglašeno je stanje elementarne nepogode. Poplave su ugrozile snadbjevanje vodom 20.000 stanovnika Lukavca, poljoprivredni usjevi su gotovo u potpunosti uništeni, a brojni stambeni objekti ugroženi.

Rijeka Spreča ugrozila je više stotina objekata i njena razina još uvijek raste. Jezero Modrac također nizvodno ispušta preko 200 metara kubnih u sekundi i s rijekom Jalom koja je također u porastu ugrožava brojne općine.
Riječna bujica, Tuzlanski kanton


Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla kaže da je stanje na terenu alarmantno, zabrinjavajuće i neizvjesno.

„Preko 56 klizišta je aktivirano i ugroženi su brojni objekti i ugroženi su životi građana. Mi smo brojne stanovnike morali evakuirati. Vlada TK dodijelila je interventnu pomoć općinama Tuzla, Živinice i Srebrenik od po 20.000 KM, a općinama Gračanica, Doboj Istok, Kalesija i Lukavac od po 10.000 KM“, rekao je Zdenko Tadić.

Klizišta su ugrozila i živote građana u Općini Tuzla. Najgore stanje je u naselju Crvene njive, zemlja se odvaja i ne smiruje. „Ovo je grozno, užasno. Mi ovdje ne smijemo živjeti“, rekli su nam Romi čije naselje je u potpunosti ugroženo.

Kantonalni štab će u akcijama zaštite i spašavanja angažovati kantonalna ministarstva i uprave, direkcije, javna preduzeća, javne ustanove, zavodi, općinske štabove i strukture civilne zaštite u općinama, privredna društva, kao i druge institucije. Kako je danas naglašeno pojedine institucije, kao što je Rudarsko-građevinsko-geološki fakultet, već su stavile na raspolaganje svoje resurse.

Više od 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vodom. Usjevi pšenice su uništeni, što znači da građani na jesen mogu očekivati veoma visoke cijene hrane. Enes Hasanović, poljoprivrednik iz Kalesije kaže da još uvijek zbraja štete.

„Kukuruz što smo posijali je istrunuo. Cijene pšenice će najvjerojatnije porasti, jer već sada je cijena kukuruza porasla za skoro 40 posto. Svako čuva lanjski kukuruz da može prehraniti stoku. Već je juni, a kiše stalno padaju, ne prestaju, voda sve uništi“, kaže Hasanović.

Građani su upozoreni da ne piju vodu bez prokuhavanja. Građani TK pozivom na broj 121 mogu prijaviti sve nesreće kako bi ekipe civilne zaštite što hitnije rješavale nastale probleme.
XS
SM
MD
LG