Dostupni linkovi

Tuzlanska maloprerađivačka industrija na koljenima


Protest radnika u fabrici AIDA, Tuzla, 23. februar 2009.
Protest radnika u fabrici AIDA, Tuzla, 23. februar 2009.
Dok je nekada metaloprerađivačka industrija tuzalnske regije bila ponos svih zemalja bivše države, nikada ozbiljnije kao ove godine nije upozoreno da su radnicima ugrožena sva njihova radnička prava.

U Tuzlanskokm kantonu oko 100. 000 osoba je na Birou za zapošljavanje, a uskoro bi im se mogla pridružiti armija radnika metane industrije, upozorio je Sindikat metalaca Tu zlanskog kantona. (TK)

Radnici metalne industrije TK upozorili su na veoma teško stanje, neredovite plače te na preko deset godina neuplačenog radnog staža. Najteže je u Livnici čelika Tuzla i u Tvornici transportnih uređaja (TTU).

Mehmed Terzić kaže da 300 radnika TTU, pa i on sam žive na rubu egzistencije.

„Vjeruzjete li vi meni da ja pve godine nisam imao kokoš da kupim za 1. Maj, a nekada sam janje pekao. Ja imam pola marke u džepu. Nama niko ne uvezuje radni staž, niko o nama ne brine. Niko ne upozorava što je TTU blokiran. Ja sam od nove Vlade odmah tražio sastanak, nikada me još nisu primili. U TTU su doveli neku novu firmu, nikada niko nije upozorio koliki je to kriminal i da je to prošla Vlada nezakonito napravila“, ogorčen je Terzić.

Koliko je stanje u metalskoj industriji složeno govori i primjer tvornice „Rudar invest“ iz Banovića.

Slede dodatna otpuštanja

Pored toga što im nije 12 godina uvezan radni staž, nisu izgubili vjeru u svoj posao jer, kako kažu, mjesečno primaju mnimalac kojim donekle ipak mogu prehraniti svoju obitelj.

Predsjednik Sindikata Rudar investa Mirsad Dedić Vladi je uputio nekoliko zahtjeva.

„Trebalo bi nam uvezat radni staž, trebali bi nam veći dohotci. Ali Vlada bi nam prije svega trebala osigurai posao, jer Rudar invest nije likvidan i dokle ćemo mi ovako raditi i promati ovaj minimalac ni sami ne znamo. Zato želimo da nam Vlada pomogne da dobijemo posao. Mi od ove Vlade puno očekujemo jer je puno i obećala. Zato se nadamo da neće biti kao prije“
, kaže Dedić.

Protest radnika GIKL u Tuzli, 06. decembar 2009.
Metalna industrija je na izdisaju i za sada nitko ne pronalazi interes da joj se pomogne. Postignut je dgvor s Vladom TK, no ni jedan konkretak korak još uvijek nije napravljen.

Predsjendik Sindikata metalne industrije TK Mešan Vildić kaže da im je Vlada obećala pokretanje proizvodnje u ovoj grani industrije i svoje obećanje za sada održava samo održavanjem sastanaka sa Sindikatima.

„Mi s Vladom pravimo jedan konzorcij u metaloprerađivačkoj industriji između državnih i privatnih firmi kako bismo zajedno napravili zajedničku platformu. Mi želimo da metaloprerađivačka industrija bude kao prije osovina razvoja ove regije“, smatra Vildić.

Zbog velikog gubitka tržišta brojne metaloprerađivačke firme su primorane otpuštati radnike što je dodatni problem na ionako nezavidan položaj ove grane industrije.
XS
SM
MD
LG