Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzli


Tuzla sa obilježavanja 18. godišnjice stradanja vojnika, foto:Maja Nikolić
Tuzla sa obilježavanja 18. godišnjice stradanja vojnika, foto:Maja Nikolić
Tuzlanska kolona je za sve je stanovnike tog sjeveroistočnog grada u BiH događaj kada su se obranili od okupacije i razaranja. Tuzlaci o tom događaju pričaju s nekom posebnom tugom jer je gorjela Brčanska malta, ginuli su nedužni vojnici JNA. S ponosom, međutim, ističu kako su u obranu stali svi zajedno i kako su taj dan Tuzlaci bili svi jedne slobodne nacije. Uz 18. godišnjicu ovog događaja Tuzlake smo pitali koga smatraju odgovornim za stradanje vojnika JNA.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže:

„Svako razumije da svaka majka jednako žali i da ima pravo da ožali svog poginulog, u kojoj god formaciji bio. Mi to razumijemo. Mi ne razumijemo politiku Beograda i politiku Banje Luke, koji manipulišu poginulima. Da bi sakrili pravog krivca za poginule i ranjene obje strane, oni isturaju nevinog Iliju Jurišića i druge. Mi očekujemo da državno Tužiteljstvo dovrši posao i zbog poginulih i ranjenih obje strane da optuži i osudi pravog krivca.“

Sabira Mićanović, predsjednica Koordinacije braniteljskih udruga iz Tuzle:

„Ja lično, a i koordinacija boračkih organizacija nemamo ništa protiv da roditelji poginulih mladih vojnika i onih koji su izgubili živote na Bračanskoj malti dođu da polože cvijet i da upale svijeću, ali ni u kom slučaju da to bude političkim, stranačkim ili nekim drugim bojama obojeno.“
Članovi porodica poginulih vojnika, predstavnici nevladinog sektora na obilježavanju 18. godišnjice Tuzlanske kolone

Meša Bajrić, tadašnji načelnik MUP-a, jedini je akter Tuzlanske kolone koji je videolinkom svjedočio pred beogradskim pravosuđem u predmetu Tuzlanska kolona:

„Ja sam svjestan svih protivrječnosti dejtonske Bosne, funkcionisanja pravosuđa, podjela. Danas mi imamo, nažalost, samo u jednom drugom miljeu, još uvijek jak taj etnički pristup svim pitanjima - od naših strateških pitanja, evroatlantskih integracija... Vidite da to ne ide zbog još uvijek snažnih etničkih politika i etničke podjele BiH.“

Nedim Hodžić, kao pripadnik MUP-a, usmjeravao je izlazak kolone vozila JNA, i pri tome je teško ranjen:

„Kad je počela pucnjava, ne znam tačno gdje, došlo je do zastoja kolone na raskrsnici. Onda je počelo pucanje, ja se nisam mogao drugdje skloniti nego iza kontejnera za smeće. Iza kontejnera, preko puta mene, bila su dva golobrada vojnika, a sa kamiona su rezervisti pucali po meni.“

Branka Šljivar, predsjednica Pododbora za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade RS, vjeruje da Tuzlansku kolonu kao događaj može očitovati jedino istina, istina koja će napisati pravu povijest - jednaku za sve.

„Sigurno je da dolazi bolje vrijeme. Istini svi mi moramo pogledati u oči, a onda reći - e sad je vrijeme da gradimo bolju budućnost. To vrijeme sigurno dolazi i pred svima nama je ovdje u BiH", objašnjava ona.

U Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine stradalo je najmanje 49 vojnika JNA, a iz tuzlanskog MUP-a tri policajca i jedna građanka.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Populističko izvještavanje bh. medija sa Karadžićevog suđenja
Tužilaštvo zatražilo dopunu optužnice protiv Mladića
Hoće li Srbija suditi odgovornima za masovne grobnice
Počelo obnovljeno suđenje Anti Kovaču
Slučaj Stupar - presedan ili uobičajena sudska praksa
Harland odbio sve Karadžićeve navode o enklavama

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG