Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuzla spremna za obaranje Ginisovog rekorda u plesu


Tuzlanska omladina i djeca vježbaju valcer uoči pokušaja obaranja Ginisovog rekorda u petak navečer. Foto: Maja Nikolić
Sve je spremno u Tuzli za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda u petak navečer, a taj ulazak Tuzlaci će s brojnim građanima BiH otplesati.

Organizatori manifestacije, Radio Kameleon uz izvršnog producenta Agenciju Colosseum i Univerzitetski plesni klub Tuzla, očekuju danas na Trgu slobode u Tuzli oko 10.000 osoba.

Najmasovniji valcer bit će otplesan na Trgu slobode u 21 sat i s njim će Tuzla po drugi ući u Guinnessovu knjigu rekorda i poslati cijelom svijetu poruku da je ovaj grad Tuzla, odnosno BiH već odavno u Europi.

Valcerska groznica već danima se osjeti u gradu na zrnu soli, a na adresu organizatora sve je više prijavljenih parovan i očekuje se da ih na kraju bude 350.

Ovaj projekt nazvan je projektom dobre volje, ljubavi, prijateljstva i zajedništva.

“Ovo je sigurno najljepša priča koja će biti ispričana ove godine”,
kazao je tvorac ideje Valcera i vlasnik Kameleon radija Zlatko Berbić.

Predsjednik Univerzitetskog plesnog kluba Univerziteta u Tuzli, Samir Mačković kaže da je ovaj megaprojekt doveo do toga da Univerzitetski plesni klub danas posjećuje preko 300 parova.

„Ipak najveća je dobit kada vidite da u jednoj osnovnoj školi je 100 plesnih parova koji žele oboriti rekord. Mi smo donedavno imali 20-30 stidljivih parova. Danas imamo parove koji ponosno žele zaplesati. Da samo vidite njihova lica sve bi vam bilo jasno“, kaže Mačković.

Europski pokret godine

Škole plesa u Tuzli traju već nekoliko mjeseci, a trener plesa Nihad Agić ispričao nam je kako je to sve izgledalo.

„Svaki dan su dolazili pšarovi od devet do 69 godina. Ja sam uživao i bilo je predivno sve to promatrati“, kaže trener.
Tuzla je spremna za valcer. Foto: Maja Nikolić


Na projekt najmasovnije valcera koji će biti otplesan u Tuzli najviše je ponosan načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Ovi mjeseci nas nekako uvijek podsjećaju na rat. Breminita su ovo vremena, izborna je ovo godina. Zato treba dati ljudima nešto dobro i pozitivno“, kaže Imamović.

Projekt "Najmasovniji valcer" dobio je priznanje za Europski projekt godine i to od Europskog pokreta u BiH.

Njihov predstavnik Dragan Praštalo u petak je to priznanje i zvanično uručio organizatorima Radiju Kameleonu i Agenciji Coloseeum.

„Ovo je jedna odlična vijest za cijeli svijet i zato građanima BiH što prije treba ukinuti vize kako bi mladi ovog grada i cijele zemlje bili ravnopravni sa svojim vršnjacima iz cijele europe“
rekao je Praštalo.

Sadašnji vlasnik rekorda je Beč. Parovi će valcer plesati punih pet minuta uz tamburaški sastav Sloboda. Nakon toga na trgu slobode slijedi glazbeni spektakl.

Pored toga što projekt nije podržan niti od jedne instance federalnih i državnih vlasti nije se posustalo i istrajalo se u nakani da se iz Tuzle, prilika je da se svijetu pošalje slika prave Bosne i Hercegovine. Svestranu podršku ideji dobra pružili Tuzlanski kanton, Ministarstvo za kulturu Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Tuzla te općine Lukavac, Gračanica i Živinice.

Partneri u projektu su Veleposlanstvo Republike Austrije u BiH, Europski pokret u BiH i Općina Tuzla.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

XS
SM
MD
LG