Dostupni linkovi

Tuzlaci poručili: 'Strah nas je'


Prosvjedi u Tuzli, 8. siječanj 2011
Prosvjedi u Tuzli, 8. siječanj 2011
Oko tisuću građana Tuzle mirnom šetnjom s tuzlanskog korzoa uputilo se u subotu prema MUP- u i Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona tražeći da stanu u kraj nasilju i kriminalu u ovom gradu nakon dva brutalna silovanja mladih studentica.

Gordan Isabegović iz omladinskog pokreta Revolt rekao je da prosvjedi sa sobom nose i određene zahtjeve.

„Želimo veća proračunska izdvajanja za rad policije i veće plaće policije. Tražimo da se poveća kapacitet rada pravosudnih institucija, Tužiteljstva i sudova kako bi mogli suzbijati kriminal. Zahtjevamo veće i strože sankcije za kaznena djela silovanja i sva druga kaznena djela koja podrazumjevaju nasilje“, rekao je Isabegović.
Prosvjedi u Tuzli, 8. siječanj 2011


Prosvjedi su održani pod parolom „Strah me je“. Građani priznaju:

„Strah me je. Jer ja sam žensko i u ovom gradu osjećam se nemoćno“

„Ako si žensko zaista nije prijatno, posebice ako znamo da su se silovanja dogodila u kasnim poslijepodnevnim satima, a ne u kasnim vecernjim satima“

„Kada bi mi se nešto dogodilo pozvala bih tatu. Ne vjerujem da bih zvala policiju jer nemam neko povjerenje u njih“

„Strah me je i mislim da se sve žene Tuzle i BiH boje“

Pooštriti kazne


Deset nevladinih organizacija na inicijativu neformalnbe skupine građana organizirali su prosvjede. Kažu da je to emotivno okupljanje građana u znak podrške svim djevojkama u BiH.

Prosvjedi u Tuzli, 8. siječanj 2011
„Dok se odvijaju prosvjedi građana u tijeku je rad jedne radne skupine koja treba svo nezadovoljstvo građana staviti na papir u obliku pravnih zahtjeva koje ćemo uputiti izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koju smatramo najodgovornijom za ovakve probleme. Krivični zakon nam je preblag i pun povlastica za počinitelje, a nema nikakve zaštite za žrtve“, rekao je Mirza Čatibušić iz udruženja „Zemlja djece“.

U nevladinom sektoru smatraju da će ovi prosvjedi donijeti određene pomake na bolje, jer su ranija iskustva pokazala da nakon većeg pritiska građana su se dogodile određene zakonske izmjene i pooštrene kazne za počinitelje kaznenih djela.

Nitko od zvaničnih predstavnika vlasti, kao ni pravosudnih institucija, nije se odazvao prosvjedima.

„Ja sam vidio samo nekoliko političara, ali je očigledno da vlast nema sluha za ovakve inicijative građana. Mi nemamo drugog izbora i nastavit ćemo vršiti pritisak na njih. Razočaran sam, ali očekujem da će shvatiti i što prije uključiti se u ovu kampanju“
, rekao je Gordan Isabegović.

U Revoltu kažu da ukoliko predstavnici vlasti i pravosudnih institucija ozbiljno ne shvate kamapnju „Strah me je“ svojim ignoriranjem šalju jasnu poruku „Ne tiče me se“.
XS
SM
MD
LG