Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuzlaci spremaju prosvjede protiv presude Jurišiću


S jednog od protesta protiv presude Jurišiću, Foto: Maja Nikolić
Petnaest dana nakon presude Iliji Jurišiću, Tuzlaci se spremaju za masovne mirne prsovjede u ponedjeljak 19. listopada u 13. 00 sati, u vrijeme kada je izrečena presuda Iliji Jurišiću.

Prosvjede će predvoditi oci Tuzle, a predviđa se dolazak oko 25. 000 ljudi. Organizator prosvjeda Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina pravda pomirenje:

„Uputit ćemo poruku zvaničnom Sarajevu da počnu štiti svoje građane i da ih ne dijele na Srbe, Bošnjake i Hrvate. Beogradu ćemo poručiti da poštuje svoje zakone i da ratne zločine ne upotrebljava u dnevne i političke svrhe.“


Javnost u Tuzli smatra da se ratni zločini moraju procesuirati, ali na principima poštovanja pravde, što je danas u Tuzli ponovio i Sinan Alić.

„Ne može se za ratni zločin u svrhu dnevnih političkih potreba ili zbog ravnoteže u zločinima koji u Srbiji nikada ne mogu postići. Poruka Međunarodnoj zajednici će biti da konačno otvore oči jer su građani BiH još uvijek žrtve srbijanske politike.“

Ovim prosvjedom se ne želi na presudu Iliji Jurišiću odgovoriti mržnjom prema Beogradu. Cilj je pokazati cijeloj regiji kako građani, bez podrške pravosudnih institucija svoje zemlje žele zaštiti svoje građane.

„Ako smo dostojanstveno ispratili stradale i nedužnu djecu za Kapiju. Ako smo dostaojanstveno izdržali i Dodikove napade na ovaj grad, onda morano dostojanstveno odgovoriti i na presudu Iliji. Sve provokacije ne dolaze u obzir niti bilo kakvi incidenti. Prijavljen je miting i SIPA-i i MUP- u, a bit će angažitrane i privatne agencije za sigurnost.“,
rekao je Sinan Alić.

Najavljen je i dolazak velikog broja medijskih kuća iz zemlje i regije na prosvjede. Prosvjedi će imati i simboličnu dimenziju jer će građani dobiti žutu traku na kojoj su plavom bojom iscrtane granice naše zemlje, kao simbol obilježenosti i zatočeništva.

Tuzla želi pokazati ovim prosvjedima da voli sve ljude bez obzira na vjeru i naciju i ne želi nositi hipoteku grada u kojem je počinjen ratni zločin.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

XS
SM
MD
LG