Dostupni linkovi

Gimnazijalci iz Bolonje u Tuzli: Upoznavanje različitosti


Amadeo, gimnazijalac iz Bologne u Tuzli, svibanj 2011
Da je Tuzla istinski primjer grada multikulturalnosti i van granica BiH potvrđuje i dolazak učenika Gimnazije Mingeti iz Bologne.

O BiH su čuli mnogo, njezinoj nedavnoj ratnoj prošlosti, a o Tuzli se u Bologni priča kao o gradu u kojem živi mnogo različitih nacija koje su oduvijek gradile zajednički život.

„Prije nego što sam došao u Tuzlu nisam znao o multikulturalnosti ništa. Kada sam ovdje stigao, stvarno sam lijepo primijetio da ima više kultura koje se slažu međusobno. Mislim da ova stvar treba da se dublje upozna i apsolutno treba da se poštuje. I mislim da bi trebala puno više da podijeli i u drugim zemljama“, kazao nam je Amadeo, jedan od pedeset nagrađenih učenika Gimnazije Migneti iz Bologne koji su kao nagradu dobili putovanje u BiH.

RSE: Šta ćeš ti svojim prijateljima reći?

Amadeo:
Reći ću im da je grad veoma lijep. I mislim da je lijepo da se može živjeti zajedno, i sa lijepim dijelom grada i sa onim koji podsjeća na ono što se desilo.

Učenica Katarina u Tuzli, svibanj 2011
Amadeova kolegica Katarina o Tuzli je kao gradu suživota čula puno ranije. Zanimala je povijest naše zemlje, željela je nešto naučiti o BiH prije nego je posjetila.

„O Tuzli su nam rekli da je jedan veoma otvoreni grad, gdje se favorizuje multikultura, susreti međukulturalni. Jučer smo sreli neke mlade, lijepo smo se družili s njima, pričali smo. Iako su nam jezici drugačiji, kulture drugačije, lijepo smo se slagali. Grad nam se puno sviđa“, kaže Katarina.

Desetljeće prijateljstva


Već odavno je između Tuzle i Italije uspostavljena praksa stalnog dolaska učenika u našu zemlju. Ovome je najviše doprinio predsjednik provincije Ravenna iz Italije Francesko Giangrandi, koji posljednjih deset godina podržava Tuzlu u brojnim njezinim projektima. Poslovna suradnja sada je već prerasla u prijateljsku, ističe Giangrandi.

„Naša konvencija je bila da se otvorimo prema gradovima, da otvorimo saradnju. Jedan od velikih problema koji je sada prisutan u Evropi je problem da se zatvorite u vlastite gradove, da se zatvorite u vlastite sredine i da se zatvorite sa svojim vlastitim bogom i da vas ne zanima ništa drugo što se dešava. U tome u šta sam ja bio ubijeđen i šta sam namjeravao da realizujem mi je puno pomogla i sreća - da sam imao sreću da se susretnem sa Jasminom Imamovićem i da upoznam ovaj lijepi grad i njegove građane“, kaže predsjednik provincije Ravena.

Ravena će uskoro dobiti novog načelnika kojem će sadašnji, Giangrandi, ostaviti tradicionalnu obvezu suradnje s Tuzlom.

Gradonačelnik Ravenne Francesko Giangrandi i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, svibanj 2011
„Čitajući puno literature i o ovom području inače i susrećući se sa građanima sa ovog područja, spoznao sam koliko je bitno njegovati i razvijati multikulturu, razvijati dobre odnose među religijama i među različitim narodima“, navodi Giangrandi.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović ističe da je Tuzla uvijek vrata grada držala svim ljudima dobre volje otvorenima.

„Vi imate kumstva na daljinu. Ja idem, recimo, u Červiju, to je jedan turistički grad u provinciji Ravena, pozdravaljaju me djeca:’ Dobar veče načelniče.’ To su naša djeca koja tamo ljetuju, šetaju tamo sa porodicama koje ih pozovu tamo. Najmanje 2.000 ljudi ima direktne kontakte sa provincijom Ravena, ali i sa drugim dijelovima prijateljske Italije“, kaže Imamović.

Po poštivanju različitosti Tuzla je danas prepoznata širom svijeta. To je Tuzlacima potvrdio i načelnik provincije Ravena Francesko Giangrandi

„Danas je Tuzla grad koji je poznat svugdje u svijetu. I to je jako važno, jer ako znaju za vas u svijetu, onda vi možete da predlažete, da budete prisutni, da tražite. Ako niste poznati, onda teško da možete išta od toga da uspijete. Posebni ste po načinu na koji živite, po načinu na koji se odnosite između vas i prema ljudima koji dolaze u vaš grad“
, naglašava Giangrandi.
XS
SM
MD
LG