Dostupni linkovi

Tuzla: Prosvjed protiv vlasti i podrška smijenjenim ministrima


Stotinjak građana Tuzlanskog kantona okupilo se u srijedu na Trgu slobode u Tuzli, na mitingu organiziranom protiv aktualne vlasti. Skup koji je organizirao Sindikat solidarnosti ujedno je i miting podrške smijenjenom ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Alenu Gadži i još četvorici ministara Demokratske fronte.

Iako je bio slab odziv građana na prosvjed, iz Sindikata solidarnosti poručuju da neće odustati od borbe protiv kriminala. Najavili su nastavak borbe za ravnopravan status svih građana.

Konkretna podrška građana Kanotna ponovno je izostala, a više od 7.000 lajkova odrške prosvjedima na društvenim mrežema ponovo su se pokazali kao bezvrijedni. Time je izravno poslana poruka vlastima ovog kantona da, što se građana tiče, vlasti mogu nastaviti raditi što hoće.

„Alen Gadžo imao je 7.300 lajkova podrške na Facebooku. Gdje su danas ti građani?! Nažalost, izgleda da nas samo podržavaju iz udobnih fotelja. Kod kuće sjede u hladovini i ovo sve promatraju i gledaju“, rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, koji nije krio razočaranje današnjim malim odzivom građana.

No oni što su došli, uglavnom umirovljenici i obespravljeni radnici, znaju zašto su tu i zabrinuti su onim što vide, s obzirom na sva događanja u posljednje vrijeme.

Podsjećamo da je nedavno u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić podnio ostavku na tu dužnost na nasamo nekoliko sati i to samo kako bi mogao formirati novu Vladu, odnosno iz Vlade izbaciti ministre Demokratske fronte, a prije svega Alena Gadžu.

„Gledam svaki dan šta se događa. Haotično je stanje. Kakva nam je budućnost? Ugrožena. Ne samo moja, već i onih koji su zaposleni“, smara jedan od tuzlanskih obespravljenih radnika.

„Ja mislim da ministar Gadžo je nelegalno smijenjen. Vjerojatno su oni ispoštovali neke zakonske procedure da to mogu napraviti. Ali on je smijenjen jer je njegov rad nekome smetao. On je zasmetao nekome jer je počeo istraživati kriminal u MUP-u“, rekao je jedan od građana koji je došao na miting podrške.

Bez obzira na slab odziv, iz Sindikata solidarnosti ističu da ovo nije kraj i da će ustrajati građanima Tuzlanskog kantona i BiH ukazati na kriminal i korupciju u vlasti. Najavili su osnivanje istog sindikata na federalnoj razini.

XS
SM
MD
LG