Dostupni linkovi

Tuzla obilježila godišnjicu rođenja Martina Luthera Kinga


Obilježavanje godišnjice od rođenja Martina Luthera Kinga kod njegove biste u Tuzli, 15. siječanj 2013.
Obilježavanje godišnjice od rođenja Martina Luthera Kinga kod njegove biste u Tuzli, 15. siječanj 2013.
U Tuzli je u utorak obilježen američki nacionalni praznik, Dan rođenja Martina Luthera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva.

Pred bistu Martina Luthera Kinga, koja je i jedina u BiH, položili su cvijeće predstavnici Američkog veleposlanstva u BiH, zajedno sa načelnikom općine Tuzla.

Bista Martina Luthera Kinga poklon je Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Postavljena je u Tuzli u siječnju 2003. godine, te građani Tuzle već deset godina obilježavaju 15. siječanj i odaju priznanje ovom velikanu sjećajući se njegovih velikih ideja i djela.

Zamjenik Šefa misije Veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini Nicholas M. Hill istaknuo je tijekom posjete Tuzli da je Martin Luther King inspiracija ne samo milijunima Amerikanaca već cijelom svijetu.

„On je umro za veliki princip da, bez obzira na boju kože, svaku osobu treba voljeti i cijeniti. Ljude trebamo voljeti zbog njihovih kvaliteta i djela. Nije bitno porijeklo te osobe, niti njeno prezime, niti njen etnicitet. Ono što je bitno je dostojanstvo, poštovanje, ljubav koji jedni drugima trebamo darivati. Njegove aktivnosti i uvjeranja bila su zasnovana na kršćanskim vrijednostima koje su istovjetne i sa drugim abrahamskim vjerama - nenasilnom djelovanju za ostvarenje političkih ciljeva i demokratskih prava koji oblikuju američko iskustvo“, podsjetio je Hill.

Na pitanje novinara što bi Martin Luther King rekao da je danas živ, Hill je odgovorio da bi vjerojatno ponovio ono što je već jednom davno poručio Amerikancima:

„Moramo naučiti živjeti zajedno kao braća, ili umrijeti zajedno kao budale.“

Obilježavanje dana rođenja Martina Luthera Kinga u današnjoj BiH je veoma značajno jer su ljudi otuđeni jedni od drugih, nacionalno podijeljeni, a uz sve to ljudska prava danas su za njih često samo pojam.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je bio domaćin obilježavanja 15. siječnja, rekao je da je veoma važno za ovaj grad da ima bistu Martina Luthera Kinga jer je Tuzla oduvijek baštinila tradiciju tolerancije koju je King zagovarao.

„Kingova misija je bila misija ljubavi. On je govorio da se mrak nikada ne može pobijediti mrakom - nego svjetlom, da se mržnja pobjeđuje ljubavlju. To je dio tradicije Tuzle. Mi doživljavamo ovdje toleranciju kao najviši stupanj ljudske moći. Zato smo željeli imati bistu Martina Luthera Kinga“, rekao je Imamović.
XS
SM
MD
LG