Dostupni linkovi

Tuzla - brže i jeftinije do poslovnih dozvola


Ilustracija
Općina Tuzla među prvima je u BiH uvela smanjenje administrativnih barijera kako bi privukla investitore u ovu općinu. Privrednici i građani iz BiH i zapadnih zemalja od sada će moći putem on line aplikacija podnijeti zahtjev te dobiti svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje biznisa u ovom gradu. Sve ovo će skratiti vrijeme poslodavcima i omogućiti im uštede u dobijanju neophodnih dozvola. Projekt financiraju Kraljevina Švedska, Međunarodna financijska korporacija, Ministarstvo financija Austrije i Općina Tuzla.

Općina Tuzla je je jednostavnim administrativnim procedurama započela s privlačenjem investitora u ovaj grad. To pokazuje i činjenica da je Tuzla trenutačno jedno od najvećih gradilišta u Bosni i Hercegovini i da se ovdje gradi jedan od najvećih projekata u BiH vrijedan 150 milijuna maraka – Hotel Melani. Menadžer projekta Safet Bašić:

„Ja sam siguran da ćemo moji saradnici i ja u narednom periodu izaći sa jednim velikim projektom prema Općini Tuzla, možda čak i većom investicijom nego što je ova. Za sad nek to ostane mala tajna, ali je sigurno ohrabrujuće za sve potencijalne investitore da dođu u Tuzlu i da investiraju. Isto tako bih rekao da je u ovom slučaju Općina Tuzla išla ispred države. To je u principu država trebala da uradi, jer u zemljama okruženja velike investicije ne ulaze na ove prostore upravo iz razloga što je administracija tako troma i spora.“

Umjesto dosadašnjih 30 dana za dobijanje odobrenja za građenje, ubuduće će biti potrebno samo sedam dana od dana podnošenja potpunog zahtjeva, dok će Rješenje o osnivanju trgovinske radnje ili pružanju trgovinskih usluga biti izdato u roku od sedam, za razliku od prethodnih petnaest dana.

„Tako, na primjer, ubuduće privrednici i građani neće morati da uz zahtjev podnose dokumentaciju koja se izdaje u općinskoj upravi. Ona će se pribavljati po službenoj dužnosti u okviru općinske uprave, što će znatno smanjiti vrijeme čekanja i korak u dobijanju neophodnih dozvola. Znate da su do sad građani morali otići po dvije, tri ili više u sud. Sada to više neće raditi, to će sud između sebe završavati to u Općini. Sav je posao skraćen u cilju efikasnijeg pružanja usluga“, navodi Bahto Mekić, savjetnik načelnika za razvoj i ekonomske poslove Općine Tuzla.

Velike uštede

I financijske uštede su ogromne, dodaje Mekić:
Tuzla
Tuzla

„Direktne uštede proističu iz manje cijene dokumenata, ovjere kopija, uzimanja po službenoj dužnosti i nižih vrijednosti taksi i naknada. Što se tiče indirektnih ušteda koje su daleko značajnije i veće, koje proističu iz smanjenog vremena za pregled predmeta, obradu, brži postupak za izdavanje dozvola, odobrenja, izraženo u novcu, ušteda za privredu bi mogla iznositi oko 25 miliona KM na godišnjem nivou.“

Menadžer Projekta regulatorne reforme u Bosni i Hercegovini, Tarik Šahović ističe da je tek 15 općina u BiH smoglo snage za ovakav projekt, iako je, primjerice, ovako nešto standard zemalja Evropske unije.

„Tu vam pomaže elektronski registar jer to je nešto što je veoma transparentno, a što se primjenjuje u zemljama Evropske unije, u razvijenim zemljama. Zašto sad ne bi i privrednici u Tuzli mogli iz svoje kancelarije ili od kuće pristupiti elektronskom registru, vidjeti koji podaci trebaju, skinuti obrazac, popuniti ga i doći Općinu sa svim podacima, umjesto da se dolazi nekoliko puta i traže podaci. To je fantastična ušteda u vremenu i kompletan proces je veoma transparentan i ubrzan. Neki rezultati su već sada vidljivi, a kompletan rezultat projekta će se očekivati u narednih šest do deset mjeseci.“

Zbog velike nezaposlenosti u Tuzli, Općina se odlučila na privlačenje investitora. Smanjenje administrativnih barijera investitore je dovelo u ovaj grad. Načelnik Jasmin Imamović:

„To je uslov brzog razvoja. I do sad smo imali administraciju koja radi na načelima javnosti, poštenja, efikasnosti, ekonomičnosti, ali ništa nije dobro da ne može biti bolje. Vi vidite da smo trenutno veoma veliko gradilište, možda i najveće u Bosni i Hercegovini – jer smo bili brzi u stvaranju uslova. Ali – radi konkurentnosti, moja je želja da budemo najbrži, najtransparentniji i da privučemo još više investitora. Svi su ciljevi ostvareni i evo, već je registar dostupan svima na našoj web stranici. Najniže takse su već u primjeni mjesec dana. Dakle, radi se o uklanjanju barijera investitorima i stvaranju uslova za razvoj i zapošljavanje.“

Uštede za privatni sektor ovim projektom sada iznose 568. 000 KM, a za građane 254. 000 maraka na godišnjoj razini. Procjenjuje se da bi ovo pojednostavljenje procesa moglo donijeti uštede gospodarstvu općine Tuzla i do 25 milijuna KM u narednoj godini.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG