Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Mladić je pokrenuo bosanski genocid


Potočari, srpanj 1995.
Potočari, srpanj 1995.
Na Haškom sudu protekli tjedan održana je uvodna riječ tužiteljstva u slučaju protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Optužba je prvo opisala kontekst događaja tijekom kojih je došlo do etničkog čišćenja diljem Bosne i Hercegovine, pa sve do zločina u Srebrenici gdje je, prema optužnici, ubijeno preko 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

„Rukovodstvo bosanskih Srba je odlučilo etnički očistiti dijelove Bosne i Hercegovine, a Mladiću je dalo mandat kako bi to proveo“, naveo je tužitelj Dermot Groome opisujući posljedice koje su uslijedile za stanovnike nesrpske nacionalnosti u samo dva tjedna nakon što je optuženi preuzeo zapovjedništvo Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

„U to vrijeme odigrala su se značajna bombardiranja nesrspkih područja. U Prijedoru pripadnici VRS počinili su teške zločine uključujući i masakre u Sanskom Mostu, osnovani su zatočenički logori u Omarskoj, Trnoplju, kao i u Vlasenici, Rogatici, Ilidži i Foči. Prije kraja maja 1992. Mladić će direktno sudjelovati u masivnom bombardiranju Sarajeva.“

Mejra Đogaz u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, maj 2012.
Mejra Đogaz u Potočarima gleda početak suđenja Mladiću, maj 2012.
Koristeći dokumente koji će se priložiti kao dokaz, tužitelj Groome je izjavio kako su glavnu riječ u stvaranju Vojske Republike Srpske i postavljanju Mladića na njegovo čelo, imali dužnosnici države Srbije, sudionici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je optuženi bio jedan od članova:

„Milošević, general Kadijević, Borisav Jović i drugi Srbi na višim položajima u jugoslavenskom rukovodstvu poduzeli su korake da promijene sastav JNA na način koji će JNA učiniti sklonijom srpskim interesima. To su učinili putem prisilnih umirovljenja, unapređenja i premještaja.“

Mladićev alibi

Kao rezultat provođenja etničkog čišćenja navedeni su samo neki od primjera masovnih pogubljenja i sistematskog seksualnog nasilja, koji će detaljnije biti opisani tijekom suđenja. Poput sistematskog silovanja u Foči, o čemu će govoriti zaštićena svjedokinja RM 070:

„Tužilaštvo će zatražiti da se ovaj iskaz uvede u ovom predmetu:’Nisam čak ni pogledala ko je ušao ni ko je napustio sobu. Svijet bi trebao da vidi, da pogleda u naše oči - jer su mi prije toga ubili majku, ubili su mi brata i do tog dana su me silovali skoro njih 50. Nisam htjela da vidim ko dolazi, a ko izlazi. I kad god su me vratili nazad otamo gdje su me bili odveli, samo sam čupala kosu i govorila: Šta nam ovo rade?’“

Ratko Mladić u sunici, maj 2012.
Ratko Mladić u sunici, maj 2012.
Bosanski genocid - tako je tužiteljstvo opisalo stradanje žrtava i sakaćenje preživjelih u Srebrenici, napominjući kako još 1.500 bošnjačkih dječaka i muškaraca nije pronađeno, ni u više masovnih grobnica otkrivenih nakon srpnja 1995. godine.

Tužiteljstvo je odbacilo obranu Mladića pomoću alibija - odnosno da nije znao što se događa u Srebrenici budući da je prije početka masovnih ubijanja na području Srebrenice otišao u Beograd na sastanke i jednu svadbu:

„Prije nego što je napustio Srebrenicu, Mladić je pokrenuo pod kontrolom potčinjenih oficira operaciju širokih razmjera, dobro organizovanu operaciju u kojoj će se ubiti 7.000 muškaraca i mladića tokom nekoliko dana i prisilno iseliti više od 30.000 žena, djece i starijih muškaraca sa te teritorije.“

Nakon uvodne riječi tužiteljstva, suđenje Mladiću se ipak neće odmah nastaviti budući da su suci uvažili prigovore obrane o zakašnjelom objelodanjivanju dokaznog materijala tužiteljstva.

O nastavku suđenja po 11 točaka za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini - suci će odlučiti naknadno, nakon što sagledaju razmjere propusta tužiteljstva, te procijene koliko će trebati obrani da prouči prekasno dostavljeni materijal.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG