Dostupni linkovi

Upućena molba za izručenje Keljmendija


Tabla ispred Suda i Tužilaštva BiH, foto: Midhat Poturović
Tabla ispred Suda i Tužilaštva BiH, foto: Midhat Poturović
Odmah po zaprimljenom prijedlogu Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Keljmendija pravosuđu BiH u utorak u poslijepodnevnim satima, uz koji je dostavljena i određena dokumentacija, Ministarstvo pravde BiH je sačinilo molbu za Keljmendijevo izručenje i poseban dopis EULEX-u da se ova molba sa potrebnom dokumentacijom dostavi nadležnom organu ili nadležnom tijelu za pravosuđe na Kosovu, kazao je za Fenu ministar pravde BiH Bariša Čolak.

"S obrzirom da su službeni jezici na Kosovu srpski i albanski, nije bilo potrebe za daljim prevođenjem prijedloga i molbe za izručenje, dok je popratni akt koji ide EULEX-u upućen na engleskom jeziku", istaknuo je Čolak.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Nasera Keljmendija za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.

Čolak je ranije u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio je da su putem Interpola određena dokumenta vezana za uhapšenog Nasera Keljmendija već poslata ranije EULEKS-u.

„Radi se o rješenju određenju pritvora, o policijskim izvješćima i o naredbi o provođenju istrage - dakle, ona najnužnija dokumenta koja su potrebna da se dobiju. To je upućeno izravno putem EULEKS-a“, pojasnio je on.

Da je dio dokumentacije zbog hitnosti postupka već poslat putem Interpola potvrdio je i glasnogovornik državnog tužilaštva Boris Grubešić.

„Tužitelj iz Tužiteljstva BiH uputio je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv ovog osumnjičenog vodi u Tužiteljstvu BiH. Zbog hitnosti djelovanja i mjere pritvora određene na Kosovu ova informacija će biti dostavljena nadležnim pravosudnim i policijskim organima na području Kosova. Tužiteljstvo BiH će tijekom dana također prema Ministarstvu pravde BiH, u skladu sa procedurom, uputiti zahtjev za izručenje osumnjičenog Nasera Keljmendija pravosuđu BiH“, kaže Grubješić.

* Pročitajte više o Naseru Keljmendiju u specijalnom istraživanju RSE objavljenom u junu 2012. godine
XS
SM
MD
LG