Dostupni linkovi

Pavković i Tomić pod lupom radi skrivanja Mladića


Aco Tomić i Nebojša Pavković
Aco Tomić i Nebojša Pavković
Postoji zakonska osnova za krivičnu odgovornost nekadašnjeg šefa vojne bezbednosti Ace Tomića i nekadašnjeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića za skrivanje haškog begunca i osuđenika za genocid Ratka Mladića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

Istovremeno je i ministar policije Ivica Dačić rekao da se oko tog slučaja vode “određene istrage”.

U službenoj belešci koju je u novembru 2006. napisala tadašnja šefica Drugog opštinskog tužilaštva, a u koju smo imali uvid, piše da postoji osnovana sumnja da je petoro visokih vojnih zvaničnika, među kojima su i veoma zvučna imena, poput Tomića i Pavkovića, pomagalo Mladiću da ostane van dometa tog Tribunala.

“Do ovog saznanja sam lično došla, na osnovu referisanja postupajućeg zamenika javnog Tužioca u navedenom predmetu, Branka Stamenkovića, koji je i prisustvovao saslušanja većeg broja svedoka i uvidom u spise iz čega je proizilazila osnovana sumnja,” napisala je u belešci danas pokojna tužiteljka Snežana Bogdanović.

Istraga je potom pokrenuta, ali je veoma brzo prekinuta i to, kako piše u belešci, po nalogu tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića. Od tada do danas, po tom pitanju se međutim nije dogodilo ništa.

Ipak, nakon četiri godine, u Tužilaštvu za ratne zločine nam je rečeno da postoji zakonska osnova za krivičnu odgovornost Pavkovića i Tomića, a Dačić da se istraga o tom slučaju već vodi.

“Oko toga se vode određene istrage. Kao što znate, sve što je vezano za generala Mladića je u nadležnosti, ne samo policije, nego i Tužilaštva. Prema tome, ukoliko bude nekih naloga od strane Tužilaštva za dopunske istrage tim povodom, policija će preduzeti sve,” rekao je Dačić.

Akcija podrške Ratku Mladiću, maj 2007. godine
Za nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Gorana Petrovića uloga Tomića je očigledna.

Petrović: Ako je u sve to bila uključena vojska, kao što jeste, onda je jasno da je on morao da bude, ne samo involviran u samu priču, nego da bude jedan od glavnih ljudi te priče. Tako da, tu za mene nikada nije bilo dileme.

RSE: Zašto je bio nedodirljiv sve ove godine, ako postoji sumnja u njegovu ulogu?

Petrović: Zato što kod nas sve traje i razvlači se godinama, po sistemu – hajde da sve padne u zaborav. Pa onda, ako se neki medij ili neko seti ili se desi neki incident pa se stvari malo uzburkaju, onda se nešto desi. Ako to ne izazove neki efekat, onda sve padne u zaborav i sve tako 10 godina.

Skrivanje u vojnim objektima

Nije poznato da li će istraga obuhvatiti i ulogu nekadašnjeg ministra Stojkovića u obustavljanju istrage protiv Tomića. Na to pitanje za sada nije želeo da odgovori Tomo Zorić, portparol republičkog javnog tužilaštva, u čijoj bi to nadležnosti bilo. Međutim, stručnjaci za pravo, poput Milana Antonijevića iz Jukom-a, smatraju da bi i taj ugao dešavanja iz 2006. morao da bude ispitan.

Antonijević: Ovde, naravno, Tužilaštvo mora da reaguje i da upotrebi mehanizme, krivična dela koja su postojala tada, u 2006. godini. Ako uzmemo ovu službenu belešku kao jedan validan dokaz imate elemente da pokrenete krivični postupak zbog zloupotrebe službene dužnosti kao i zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

RSE: Da li dalja istraga može da dovede i do tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice?

Antonijević: Ukoliko svi ovi navodi budu dokazani onda je, smatram politička odgovornost prilično bliska tadašnjem premijeru Koštunici i očekujem da Tužilaštvo uzme sve navode u obzir i proceni koliki je bio uticaj svakoga od aktera u ovom delu suđenja.

Naš drugi sagovornik, Goran Petrović, ne veruje međutim da postoji volja da se se to klupko rasplete do kraja.

“To su beleške koje su napisale njihove kolege tužioci, nije to pisao neki “Kurir” ili “Press” ili ne znam ko, nego je to napisao tužilac! Tako da, nemam utisak da neko ovde želi to da raspetlja, to je vrlo jednostavno”, smatra Petrović

A kako su Pavković i Tomić konkretno pomagali Mladiću? Prema saznanjima medija, oni se sumnjiče da su do 1. juna 2002. Mladića krili u dva vojna objekta u Srbiji, kao i da su mu do marta 2003. pružali logističku podršku.

U zahtevu za sprovođenje istrage, koji je Drugo opštinsko tužilaštvo podnelo u avgustu 2006., navodi se da su osumnjičeni tog haškog optuženika krili od novembra 2000. u vojnom objektu “Stragari“, a da su zatim, februara 2002., organizovali njegovo prebacivanje u objekat “Krčmar“. U junu te godine, navodno su mu omogućili da se prebaci u privatni stan.
XS
SM
MD
LG