Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži devet godina zatvora za Hadidžu Ismailovu


Sud u Bakuu

Tužioci u Azerbejdžanu okončali su sa iznošenjem dokaznog postupka protiv novinarke istraživača Hadidže Ismailove, na zatvorenom suđenju u Bakuu i u petak 21. avgusta zatražili kaznu od devet godina zatvora.

Nekolicini novinara te francuskom, norveškom i švedskom ambasadoru onemogućen je pristup u sudnici, gdje je državnu tuilaštvo dan nakon okončanja iznošenja dokaza zatražilo devetogodišnju zatvorsku kaznu u suđenju koje je tokom cijelog postuka kako procjenuju posmatrači ličilo na farsu.

Strani ambasadori i novinari zahtjev tužilaštva su čekali pred sudom.

Sama Hadidža, prema izvještajima, glasno se nasmijala kada je tužilac zatražio devetogodišnju kaznu zatvora.

Suđenje će se nastaviti 26.avgusta.

Njena majka, Elmira Ismajilova, nakon okončanja postupka za danas ispred sudnice je izjavila "moje dijete nije učilo ništa loše. Ona je uvjek govorila istinu"

Nakon što su u četvrtak 20.avgusta zatvorili slučaj protiv 39-godišnje Ismailove, tužioci su zatražili još jedan dan da bi iznijeli svoj zahjev u pogledu visine kazne koju traže.

Ismailova, koja je i saradnik RSE, detaljno je izvještavala o korupciji u visokim novoima vlasti Azerbejdžana, suočena je sa optužbama za pronevjere, izbjegavanje plaćanja poreza i zloupotrebu ovlasti.

Moguća zavorska kazna koja joj prijeti je do 17 godina.

Ismajilova je odbacila sve optužbe kao politički motivisane i kao odmazadu za njen istraživački rad.

Od kad je suđenje počelo 24. jula, novinarima i nezavisnim posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu.

Hapšenje Ismajilove uzrokovalo je oštru osudu međunarodne zajednice, zapadnih vlada i aktivista za ljudska prava širom svijeta,a njena majka i sestra izarazile su sumnju u nepristrasnost suda.

Hadidžina majka, Elmira Ismajilova i ranije je opisala ovo suđenje kao "laž od vrha do dna".

Ona je navela da je sud već odbacio više prijedloga odbrane.

Hadidža je tražila još jednu dodatnu sedmicu da bi slučaj razmotrila sa svojim advokatima.Takođe je insistirala i da je čovjek po imenu Ramal Husejinov, koji je u ovom slučaju zvanično registrovan kao svijedok i kojeg ona ne poznaje, pozvan na sud da svjedoči”, rekla je Elmira Ismajilova .

“Takođe je tražila da saslušanja ne budu održavana u sudu na dnevnoj bazi, da bi se njena prava da dnevnu šetnju od dva sata van zatvorske ćelije ili suda mogla poštovati.U suštini svaki njen zahtjev sudija je odbacio” ispričala je njena majka.

Elimira Ismajilova je rekla da sudkinja Ramela Alahverdijeva nije iskazala ni najmanji interes za bila što što je odbrana Hadidže imala da kaže.

Ismajilova, koja je u svom istraživačkom radu izvještavala opširno o brojnim sumnjivim finasijskim transakcijama predsjednika, Ilhama Alijeva i članova njegove porodice, od 5. decembra prošle godine je u zatvoru prije suđenja.

Suđenje, nakon preliminarnih saslušanja, počelo je 7.avgusta.

Prvobitno je bila optužena da je navela bivšeg kolegu Turala Mustafajeva na pokušaj samoubistva. Ostale optužbe naknadno su dodate.

U preliminarnim saslušanjima u julu Mustafajev je rekao da je “oklevetao” Ismailovu pod pritiskom agencija za provođenje zakona, ali je zahtjev odbrane da se ova optužba odbaci ipak odbijen.

Prošle sedmice je Mustafajev na sudu rekao i da je imao nekoliko nervnih slomova zbog nesuglasica sa vojom vjerenicom, i da Ismailova nema ništa sa njegovim pokušajem samoubistva.Sudkinja je i pored toga odbila da ga skine sa liste Ismailovih službenih “žrtava” u ovom slučaju.

Hadidža na sudu: Nikog ne smatram neprijateljem čak ni Alijeva

Evo nekoliko isječaka iz njenog svjedočenja 18. avgusta na sudu.

Još jednom iskazujem moje protivljenje tome što sud ovaj slučaj vodi u takvoj žurbi.Vjerujem da žurite da bi išli na odmor. Da su vam možda evropske države uvele sankcije vi ne biste tako žurili u Kralove Vari sada. Vi žrtvujete naša prava radi vašeg prva na odmor. Protivim se ubrzanoj sudskoj proceduri”...

Potom je rekla “optužujte me za zloupotrebu mojih ovlasti tokom mog rada kao šefa biroa Radija Slobodna Evropa, za izbjegavanje plaćanja poreza i prevaru”, te objasnila suštinu svog posla:

“Moj posao u radiju je bio stvaralački. Nemam ništa sa finansijskim dijelom RSE.Baš kao i drugi uposleni na Radiju ja sam bila zaposlena i radila svoj posao kako treba.I zbog toga sam uhapšena. Biro RSE u Bakuu je bio nezamjenljiv u pokazivanju realnosti u zemlji.To je jedan od razloga mog hapšenja”...

Kako je rekla ona na ovom suđenju pokušava da dokaže da je “jogurt bijel”:

To je zbog toga što optužba ima problem da dokaže bazično.Shvatila sam da je postojao nalog za moje hapšenje.Ali su makar prilikom hapšenja morali ponuditi neke održive dokaze.Kada su uhapsili advokata za ljudska prava Intkama Alijeva imali su neku vrstu dokaza protiv njega.Ali ne u mom slučaju.Uvrijeđena sam.Vrijeđate moju inteligenciju pristupajući ovom suđenju tako površno.Čak i daltonisti znaju da je jogurt bijel.Ali zaposleni u kancelariji tužioca ne” rekla je Hadidža upitavši se da li je zaista neophodno vlastima da idu tako daleko u cilju njenog zatvaranja.

Potom je poručila da je još nešto saznala i naučila u zatvoru.

Zahvaljujući vašoj odluci ja sada takođe znam sve prljavštine koje se dešavaju u ovakvim ustanovama takođe.Na primjer, kako se predviđenje poorcije mesa i sira ne služe u zatvoru.Bilo bi zaista dobro kad bi tužioci ispitali korupciju u ovim institucijama.Sad znam i gdje i kako idu prevare u kancelariji tužioca i ko podmićuje” rekla je Hadidža zaključivši:

“Ja nikog ne smatram svojim neprijateljom.Čak ni predsjednika Ilhama Alijeva.Uopšte ja sam neko kome je veoma strano neprijateljstvo i mržnja.Ljudi koji nose takve emocije su slabi” poručala je u svom svjedočenju na sudu u utorak 18.avgusta, Hadidža Ismajilova.

Ismajilova je među desetinom najprominentnijih aktivista za ljudska prava, novinara i vladinih kritičara koji su zatvoreni u Azerbejdžanu, kao dio onoga što grupe za ljudska prava zovu suzbijanja disidenta u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Sama Hadiža je rekla da su optužbe protiv nje pokušaj da se uguši njeno izvještavanje.

SAD kao i ostale zapadne vlade pozivale su u više navrata na puštanje Ismajilove iz zatvora.

Amnesty International prozvao je Ismajilovu "zatvornikom savjesti"

Komitet za zaštitu novinara takođe je naveo da su optužbe protiv Hadidže Ismajilove fabrikovane kao osveta za njeno istraživačko izvještavanje.

Human Rights Watch (HRW) je 10.avgusta objavio da je Ismajilova dobitnik ovogodišnje nagrade "Alison Des Forges" za izuzetan aktivizam.

Američki nacionalni press klub je 29.jula saopštio da je Ismajilova dobitnik njihove najveće nagrade za sobodu štampe "John Aubuchon Press Freedom Award".

Hadidžu je u maju nagradio i američki PEN centar, čiji je izvršni direktor u obrazloženju naveo da je Ismajilova "dotakala korupciju na najvišem nivou vlasti u Azerbejdžanu”.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG