Dostupni linkovi

State Department zabrinut zbog upada u RSE biro u Bakuu


Azerbejdžan: Upad u biro RSE u Bakuu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Novinari Azerbejdžanskog servisa RSE u Bakuu kažu da ih maltretira državni tužilac dan nakon što je istražitelj naredio zatvaranje biroa zbog pokretanja istrage.

Kenan Alijev, direktor Servisa, naveo je da je više desetina novinara i dopisnika pozvano u tužilaštvo radi ispitivanja u vezi sa prirodom njihovog angažmana na RSE.

Većina novinara se oglušila na poziv tužioca i zatražila prisustvo advokata prilikom saslušavanja.

U zvaničnom saopštenju State Departmenta izražava se zabrinutost zbog izvještaja o policijskom upadu u biro Azerbejdžanskog servisa RSE u Bakuu.

Zvaničnik State Departmenta je zatražio transparentnu istragu o ovom događaju u skladu sa međunarodnim obiligacijama Bakua da štiti slobodu medija.

Istražitelji, koji su ušli u ured ujutro u pratnji naoružanih policajaca u biro Radija Slobodna Evropa u Bakuu, zaplijenili su računare i službene pečate RSE, te zatvorili biro.

Osoblju je naređeno da napusti zgradu, nakon što su držani u birou nekoliko sati bez pristupa telefonima ili računarima, a nekoliko njih je bilo pozvano na ispitivanje.

Tužitelji su naveli da je ovo dio "redovne istrage" u Radiju Slobodna Evropa, kao mediju koji se finansira izvana.

Kenan Alijev, direktor azerbejdžanskog servisa RSE, kaže da je napad samo dio borbe koje vlasti vode protiv slobodnih medija u Azerbejdžanu.

"Rad našeg biroa u Bakuu je zaustavljen. To je dio udara na medije i NVO u Azerbejdžanu, koji traje već dugo, i koji uključujuje i hapšenje Hadidže Ismailove, naše saradnice. Smatramo ovo dijelom kampanje protiv nezavisnih medija", naveo je Alijev.

“Upad u naš biro u Baku je flagrantno kršenje međunarodnih propisa i standarda na koje se Azerbejdžan obavezao da će sprovoditi. Ova naredba je došla s vrha kao odmazda za naše izveštavanje, i kao pokušaj da se ućutka Radio Slobodna Evropa”, izjavio je glavni urednik RSE Nenad Pejić, dodajući da će radio nastaviti sa radom ka podrška osnovnom pravu Azerbjedžanaca na slobodan pristup informacijama.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je da je pretres "neprihvatljiv" i u postu na svom twitter nalogu navela da se nastavlja udar na slobodu izražavanja i medijske slobode u Azerbejdžanu.

Šef istočnoevropskog i centralnoazijskog deska Reportera bez granica Johann Bihr rekao je kako vlada Ilhama Alijeva sistematski ruši svaki od preostalih nezavisnih medija jedan po jedan.

"Međunarodna tijela i partneri Azerbejdžana iz svijeta moraju čvrsto odgovoriti na tako jasnu nemilosrdnost", naveo je Bihr.

Direktor azerbejdžanskog servisa RSE Alijev objasnio je da je u petak ujutro u biro RSE ušlo najmanje deset službenika, praćeno naoružanim policajcima.

"Istražitelji su upali u naš biro u Bakuu, koji se nalazi u jednoj poslovnoj zgradi na II spratu. Nasilno su ušli, pokazujući neke papire koji navodno dokazuju da smo pod istragom“, rekao je Alijev.

Azerbejdžansko Tužiteljstvo organiziralo je posljednjih nekoliko mjeseci slične upade i u druge inostrane firme, uključujući i nevladine organizacije kao što su IREX, Nacionalni demokratski institut i Oxfam.

Sve tri su poslije ovog upada zatvorene.

Napad na naš biro u Bakuu dolazi samo tri sedmice nakon što je uhapšena novinarka Hadidža Ismailova, osuđena na temelju svog novinarskog, istraživačkog rada. U zatvoru izdržava dvomjesečnu kaznu jer je, tvrdi sud, zbog njenog istraživačkog rada jedan saradnik pokušao samoubistvo.

Amnesty International proglasio je Ismailovu zatvorenikom po savjesti, jer je pristala na pritvor dokazujući da ima pravo slobodno se izražavati.

Sredinom decembra Tužiteljstvo je birou u Bakuu pismeno zatražilo podatke o plaćama, kako Ismailove, tako i navedenog kolege, te imena svih zaposlenih, uključujući i honorarne saradnike.

Zapad je kritizirao posljednja dogadjanja u Azerbejdžanu komentirajući to rastućim slamanjem državnih kritičara.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Tom Malinowski, izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako su američki dužnosnici jasno poručili zvaničnom Bakuu da „ugrožavaju svoje odnose s Washingtonom zbog slamanja civilnog društva“.

XS
SM
MD
LG