Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Novom Sadu vodi predistražni postupak zbog pretnji Dinku Gruhonjiću


Dinko Gruhonjić
Dinko Gruhonjić

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu sprovodi predistražni postupak povodom pretnji koje su upućene novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u toj instituciji.

Na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi prošle sedmice su nepoznate osobe ispisale grafit sa pretećom porukom.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Tužilaštvo je ovaj događaj kvalifikovalo kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakonika izvršeno od strane NN učinioca.

Prema tim zakonskim odredbama, za ugrožavanje sigurnosti novinara je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

"U dosadašnjem predistražnom postupku ovo Tužilaštvo obavilo razgovor sa oštećenim Dinkom Gruhonjićem, a takođe je Policijskoj upravi Novi Sad podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja sa naloženim merama i radnjama koje se imaju sprovesti u cilju otkrivanja učinioca navedenog krivičnog dela", navodi Osnovno javno tužilaštvo.

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor u Novom Sadu Dinko Gruhonjić prethodnih je dana na meti napada ultradesničarskih grupa nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.t

'Dolaze mi na kućni prag': Novinari u Novom Sadu na meti pretnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

U ulazu zgrade u kojoj živi Gruhonjić prethodne sedmice je osvanuo grafit "Dinko Šakiću za večni dom si spreman", a u potpisu se navodi neregistrovana ultradesničarska organizacija "Srpska Vojvodina".

Gruhonjićeve koleginice i kolege, te aktivisti su prekrečili grafit, ali je već iduće večeri ponovo osvanula poruka "Džabe si krečio".

Pretnjama je prethodnih dana bila izložena i novinarka i predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić.

Grupa od 80 intelektualaca i javnih ličnosti iz Srbije i regiona uputila je 25. marta "Apel za slobodu javne reči i kritičkog mišljenja" u kojem su zahtevali od međunarodne zajednice da zaštiti živote Dinka Gruhonjića i Ane Lalić.

XS
SM
MD
LG