Dostupni linkovi

Intelektualaci iz Srbije i regiona solidarno uz novinare Dinka Gruhonjića i Anu Lalić


Grafit koji je bio ispisan u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić, kolege i aktivisti prekrečili su 22. marta
Grafit koji je bio ispisan u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić, kolege i aktivisti prekrečili su 22. marta

Grupa od 80 intelektualaca i javnih ličnosti iz Srbije i regiona uputila je u ponedeljak "Apel za slobodu javne reči i kritičkog mišljenja" u kojem su zahtevali od međunarodne zajednice da zaštiti živote novinarke Ane Lalić i novinara i profesora Dinka Gruhonjića iz Novog Sada.

Potpisnici apela su naveli da su "ozbiljno zabrinuti za živote kritičkih glasova u Srbiji, usled pojačane represije vlasti Aleksandra Vučića".

Dodaju i da je propaganda predsednika Srbije "targetirala i izložila besprimernoj hajci" dvoje novinara.

"Lažiranjem i montažom snimaka i intenzitetom poziva na linč, njima je ozbiljno ugrožena bezbednost. Lalić i Gruhonjić su i do sada bili kritični prema režimu, ali su poslednje targetiranje i pozivi na linč poslužili, kao paradigma, u cilju ućutkivanja svih opozicionih glasova", piše u apelu.

Ocenjeno je da je reč o brutalnoj i anticivilizacijskoj kampanji protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić, koja se služi "Putinovim metodama" i preti da eskalira.

Prema rečima potpisnika apela, kampanja mržnje i pozivi na linč Gruhonjića i Ane Lalić predstavljaju "samo početak scenarija koji sledi kao rezultat sve većeg približavanja Vučića režimu u Moskvi".

"Zbog toga, pozivamo međunarodnu zajednicu da spreči predsednika Vučića da sprovodi unutrašnju represiju i da mu jasno stavi do znanja da više neće tolerisati nasilničko i antidemokratsko ponašanje, kao i da će nastavak i produbljivanje autoritarnih praksi izazvati posledice", ističe se u apelu.

Apel su potpisali, između ostalih, istoričarke Olga Manojlović Pintar i Dubravka Stojanović, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, novinar i publicista Boris Varga, novinarka Tamra Nikčević, profesor Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo, pisac Svetislav Basara, Đokica Jovanović, profesor Filozofskog fakulteta u penziji, sociološkinja Vesna Pešić, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, te Staša Zajović iz nevladine organizacije Žene u crnom.

'Dolaze mi na kućni prag': Novinari u Novom Sadu na meti pretnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor u Novom Sadu Dinko Gruhonjić prethodnih je dana na meti napada ultradesničarskih grupa nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

U ulazu zgrade u kojoj živi Gruhonjić prethodne sedmice je osvanuo grafit "Dinko Šakiću za večni dom si spreman", a u potpisu se navodi neregistrovana ultradesničarska organizacija "Srpska Vojvodina".

Gruhonjićeve koleginice i kolege, te aktivisti su prekrečili grafit, ali je već iduće večeri ponovo osvanula poruka "Džabe si krečio".

Pretnjama je takođe već danima izložena i predsednica NDNV-a Ana Lalić.

Ona je 8. marta ove godine govorila na tribini "U raljama nacionalizma" u Dubrovniku, gde je ocenila da se u Vojvodini gotovo svakodnevno dešava "dosrbljavanje" i da Vojvođani pokušavaju da se odbrane od "galopa srpskog nacionalizma".

Prethodno je iznela stav o nameri gradske vlasti i Srpske pravoslavne crkve da u blizini novosadske plaže Štrand podignu crkvu, ocenivši da takvom objektu nije mesto pored popularne plaže.

Lalić je posredstvom društvenih mreža ali i na privatnom telefonu dobila na hiljade pretnji i uvreda.

Pretnje dvoma novinarima su osudile pojedine opozicione partije u Srbiji, a NDNV je saopštio da od nadležnih institucija zahteva da hitno procesuiraju odgovorne.

XS
SM
MD
LG