Dostupni linkovi

Optužnica zbog strijeljanja bošnjačkih civila u Bijeljini


Optužnica tereti dvije osobe da su 1992. godine sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe osumnjičene da su 1992. godine u Bijeljini, na sjeveroistoku BiH, sudjelovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju bošnjačkih civila.

Optužnica je podignuta protiv Milenka Samardžije, rođenog 1964. godine u Travniku, te Koste Stanića, rođenog 1970. u mjestu Sokolac.

Optužnica ih tereti da su u septembru 1992. godine sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine.

Kako je navedeno u optužnici, radi se o ukupno 22 žrtve, iz porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su ubijene hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

"Terete se da su, kao pripadnici Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Sokocu, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te izravno, svjesno i voljno sudjelovali u ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti", saopćilo je Tužilaštvo BiH u petak, 13. maja.

Kako je saopćeno, među civilima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu sudjelovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

Optuženi se terete da su osobno i izravno sudjelovali u strijeljanju i ubojstvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina. U tom zločinu ubijeno je pet osoba koje su bile mlađe od 18 godina.

Optuženi Samardžija, također se tereti da je desetak dana prije navedenog zločina, sudjelovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao.

"Nakon toga ih je prevezao do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila", kaže se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je 24. decembra 2021. podiglo optužnicu protiv osam osoba koji se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Sedam osoba je uhapšeno 3. decembra 2021. po optužnici za isti zločin. Među njima su bili i pripadnici interventnog voda SJB Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS, tzv. Pahuljice sa Sokoca, 40 kilometara udaljenom od Sarajeva.

XS
SM
MD
LG