Dostupni linkovi

Optužnica za počinitelje masakra nad bošnjačkim civilima kod Bijeljine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u petak 24. decembra podiglo optužnicu protiv osam osoba koji se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sumnjiče se da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske (RS), jednog od dva bh. entiteta, učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, u mjestu Balatun kod Bijeljine, na sjeveroistoku BiH.

"Oni su optuženi da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine, izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima je više od polovine bilo žena, djece i starijih osoba", navedeno je u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH navode kako su osmorica, među kojima je i Goran Sarić, bivši komandant Specijalne jedinice policije (RS), bili rukovoditelji Stanice javne bezbjednosti(SJB) Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti.

Među njima su bili i pripadnici interventnog voda SJB Bijeljina i Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS - a tzv. “Pahuljice” sa Sokoca, četrdeset kilometara udaljenom od Sarajeva.

"Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga", saopšteno je.

Najmlađa žrtva bilo je dijete od 6 godina, a najstarija starica od 72 godine starosti.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 111 svjedoka, među kojima i izravnih očevidaca otmice i ubistva, od kojih će 8 svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG