Dostupni linkovi

'Ne davimo Beograd' traži da tužilaštvo ispita ugovor o 'Beogradu na vodi'


Vladimir Dragaš, Ljubica Slavković i Ksenija Radovanović: Obaveza je tužilaštva da ispita Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi"
Vladimir Dragaš, Ljubica Slavković i Ksenija Radovanović: Obaveza je tužilaštva da ispita Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi"

Inicijativa "Ne davimo Beograd" dostavila je u danas Republičkom javnom tužilaštvu predlog za podnošenje tužbe radi utvrđivanja ništavnosti projekta "Beograd na vodi". U predlogu, koji je sačinio pravni tim Inicijative, sumirane su, kako smatraju podnosioci, brojne nezakonistosti koje prate realizaciju ovog, kako ocenuju provladini mediji, pompezno najavljivanog projekta.

Ukoliko pravosudne institucije odbiju predlog, Inicijativa "Ne davimo Beograd", najavljuje i podnošenje tužbe protiv svih strana koje su zaključile ugovor.

"Smatramo da je obaveza Republičkog javnog tužilaštva da ispita Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat 'Beograd na vodi' i da je obaveza ove institucije, na čelu sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, da stanu u zaštitu i javnog i svog interesa, a to je onaj interes koji imaju kao građani ove države čije zakone delimo", rekla je Ksenija Radovanović, aktivistkinja Inicijative "Ne davimo Beograd".

Radovanović napominje da podnošenje ovog predloga predstavlja prvi korak institucionalne borbe da se zaustavi sprovođenje projekta "Beograd na vodi".

Idejno rešenje projekta "Beograd na vodi"
Idejno rešenje projekta "Beograd na vodi"


Predstavnici Vlade Republike Srbije su višestruko prekoračili svoja ovlašćenja i investitorima poklonili teritoriju Grada Beograda, navode u Inicijativi, nakon što su republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac podneli predlog za podnošenje tužbe radi utvrđivanja ništavnosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi".

"Procene, ali i vešto skrivana dokumentacija govore da su ulaganja naše strane višestruko veća od ulaganja strateškog partnera, takozvanog investitora, dok je potencijalna zarada daleko manja", navodi Ksenija Radovanović​.

Predstavnici Vlade Republike Srbije, prema rečima Ksenije Radovanović, odluzeli su deo ovlašćenja Gradu Beogradu i preneli ih na privredno društvo "Beograd na vodi" suprotno zakonima.

"Takođe, predstavnici Vlade Srbije obavezali su se da planove kojima se uređuje izgled obale Save menjaju onako kako investitor želi, unapred isključujući mišljenje struke i pravo građana da donose odluke o tome kako će njihovo okruženje izgledati", dodaje Radovanović.

" 'Beograd na vodi' donosi radna mesta"

Ukoliko tužilaštvo odbaci ovaj predlog, advokat Vladimir Dragaš, iz pravnog tima Inicijative, najavljuje podnošenje tužbe.

"Tužba bi bila podneta protiv svih onih koji su učestvovali u zaključenju ugovora, a to su Republika Srbija, Grad Beograd, strateški partner, odnosno arapska firma i jemac po tom ugovoru, a to je najverovatnije osnivač ovog strateškog partnera koji garantuje obezbeđenje finansijskih sredstava za realizaciju ugovora", kaže Dragaš.

Na predlog koji je uputila Inicijatia "Ne davimo Beograd" reagovala je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović koja je rekla da veruje da će nadležne instucije raditi svoj posao, ali i da će "Beograd na vodi" otvoriti nova radna mesta.

"Svako ima pravo da podnosi inicijative, Srbija je slobodna država. Na institucijama je da rade svoj posao i verujem da će raditi, kao što verujem da će projekat Beograd na vodi doneti nova radna mesta", rekla je Mihajlović novinarima.

Zorana Mihajlović: Srbija je slobodna država
Zorana Mihajlović: Srbija je slobodna država


Podsetimo, Inicijativa "Ne davimo Beograd" i deo stručne javnosti već nekoliko godina ukazuju na štetnost projekta "Beograd na vodi" po javni interes građana.

Masovniju podršku javnosti dobili su tek nakon što su prošle godine u izbornoj noći između 24. i 25. aprila još uvek nepoznate osobe maskirane fantomkama srušile objekte u kvartu Savamala, na prostoru na kojem treba da bude realizovan projekat "Beograd na vodi".

Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, medijima je nedavno rekla da joj se bivši muž hvalio da je lično organizovao noćno uklanjanje objekata u Hercegovačkoj ulici, tokom kojeg su maskirani ljudi lišavali slobode slučajne prolaznike koji su prisustvovali rušenju.

Njeno saslušanje koje je trebalo da bude održano 30. marta je odloženo, jer je, prema pisanju medija, tužilac na službenom putu.

Zbog toga što ni posle godinu dana nisu pronađeni, niti procesuirani odgovorni za rušenje u Savamali, Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je da će 25. aprila organizovati novi protest.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG