Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva presuda za Savamalu, ali ne za rušenje u izbornoj noći


Srušeni objekti u beogradskoj četvrti Savamala

„Milenijum tim“, firma koja je glavni izvođač radova u projektu „Beograd na vodi“, kriva je za rušenje u Hercegovačkoj ulici u Savamali, ali ne za bespravno rušenje objekata u izbornoj noći između 24. i 25. aprila prošle godine, kako su većinom preneli mediji u Srbiji.

Radio Slobodna Evropa je utvrdila da se presuda odnosi na rušenje dva do tri tada slučajno nesrušena objekta, što je "Milenijum tim" obavio u avgustu i septembru prošle godine tokom raščišćavanja terena.

To je prvostepena odluka Privrednog suda u Beogradu koju pozdravlja Vladimir Marković, direktor preduzeća „Transport peroni“ i jedan od vlasnika srušenih objekata u Savamali.

„Pored svih pritisaka pod kojima rade sudije, ima među njima i onih rade u skladu sa zakonom i profesijom i koji nisu dozvolili da ti pritisci utiču na njih dok obavljaju svoju časnu sudsku funkciju."

Insajder i RSE: Rušenje pod maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:23:19 0:00


Marković ističe da su on i drugi vlasnici u aprilu porušenih objekata u Savamali, pored tužbe Privrednom sudu protiv „Milenijum tima“, tužili i Grad Beograd zbog takozvanog smetanja državine, tojest zbog rušenja njihovih nepokretnosti u izbornoj noći aprila 2016. godine.

Prvi osnovni sud u Beogradu je, međutim, doneo prvostepenu presudu da njihovu tužbu odbaci. Obrazloženje sudije Dragane Rovčanin, tvrdi Marković, bilo je za neverovati:

„Nećete verovati – obrazloženje odbijanja našeg tužbenog zahteva bilo je da ti objekti više ne postoje. Ali, to uopšte i nije bio naš tužbeni zahtev. Naš tužbeni zahtev je bio da sud utvrdi da li je bilo smetnje državne u aprilu prošle godine, kada je rušeno u Savamali“, objašnjava Vladimir Marković.

U sudskoj presudi stoji da je „opštepoznato da je rušenje 25. aprila 2016. izvedeno od strane tuženog, odnosno, Grada Beograda“. Podsetimo i premijer Srbije Aleksandar Vučić je svojevremeno označio gradske vlasti za incident učinjen na prostoru izgradnje stambenog naselja "Beograd na vodi".

Radomir Lazović iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, međutim, ističe da poslednje sudske odluke ne umanjuju "pravosudni mrak" oko slučaja Savamala:

Mi ne znamo još uvek ko je rušio u izbornoj noći prošle godine: Radomir Lazović
Mi ne znamo još uvek ko je rušio u izbornoj noći prošle godine: Radomir Lazović


„Lepo je što se to desilo, ali mi ne znamo još uvek ko je rušio u izbornoj noći prošle godine, ne znamo da li je `Milenijum tim` i u tome učestvovao, ali, eto, sada znamo da se je ta firma odgovorna za dodatno rušenje tokom raščišćavanja terena, koje je urađeno pre policijskog uviđaja, dakle, taj teren i dokazi nisu, a morali su, biti zaštićeni.“

Slučaj Savamala razlog je masovnih građanskih protesta koji traju u glavnom gradu Srbije. Kao odgovornog za nasilje u kom su objekti u centru Beorada rušeni, a građani maltretirani, gradonačelnika Sinišu Malog je označila i njegova bivša suprugra. Njeno za danas zakazano saslušanje je otkazano, uz objašnjenje da je nadležni tužilac na službenom putu.

XS
SM
MD
LG