Dostupni linkovi

Policija u Bugarskoj potvrdila da je uhapsila bivšeg Dodikovog savjetnika Vučetića


Za Draganom Vučetićem raspisana je međunarodna potjernica, fotografija Vučetića iz jula 2012.
Za Draganom Vučetićem raspisana je međunarodna potjernica, fotografija Vučetića iz jula 2012.

Iz bugarske policije potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su uhapsili Dragana Vučetića, bivšeg savjetnika aktuelnog predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je prethodno 24. novembra za RSE navelo kako je obaviješteno da je u Bugarskoj uhapšen Dragan Vučetić, bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla".

Vučetića se tereti za zloupotrebu službenog položaja i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Okružni sud u Banjaluci proslijedio je zatim 2. decembra Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine (BiH) ekstradicijsku dokumentaciju sa prevodom, koja se treba dostaviti Bugarskoj sa molbom da izruče Vučetića, potvrđeno je za RSE iz tog suda.

Iz Ministarstva pravde BiH za RSE su 2. decembra naveli kako tu dokumentaciju još nisu primili.

Kako je tada navedeno, pričinjena je materijalna šteta veća od milion maraka (oko pola miliona eura).

Tada je saopšteno da se Vučetić tereti da je ova krivična djela počinilo od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine.

Vučetić je uhapšen u Bugarskoj ovog mjeseca, na fotografiji natpis 'policija', Sofija
Vučetić je uhapšen u Bugarskoj ovog mjeseca, na fotografiji natpis 'policija', Sofija

Privredno društvo "Nikola Tesla" sa sjedištem u Banjaluci je osnovano odlukom Vlade od 4. oktobra 2012. i u 100-postotnom je vlasništvu Vlade RS. Naknadno je promijenjeno ime u Biteks sa sjedištem u Bileći, na jugu Hercegovine.

Preduzeću "Nikola Tesla" je dana garancija za kreditno zaduženje kod poslovnih banaka, na osnovu Odluke Narodne skupštine od 25. aprila 2013. u iznosu oko 2,5 miliona eura, što se nalazi i u izvještaju revizora.

Obećanja iz Bileće

Željka Cvijanović i Milorad Dodik, tada premijerka i predsjednik RS-a, s Vučetićem su u maju 2013. u Bileći, na jugu Hercegovine, otvorili tvornicu tekstila Biteks u kojoj je trebalo biti zaposleno 200 radnika.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Cvijanović je na otvaranju izjavila da je veoma zadovoljna što će biti zaposleno toliko ljudi i dodala da će Vlada RS nastaviti da radi na realizaciji ovog projekta.

Dodik je ocijenio da je to bio "veoma važan dan za Bileću i da je pokazan kapacitet za nova zapošljavanja u vrijeme kada su mnogi ostajali bez posla".

Vučetić, bivši menadžer firme, je rekao tad da je riječ o "najmodernije osposobljenom centru u Evropi s najsavremenijom tehnologijom", te da su"osigurani poslovni partneri iz Njemačke", čija je tadašnja ambasadorica Ulrike Maria Knotz bila na otvaranju.

Toj firmi je 2016. odobren i kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Firma je pravila milionske gubitke, što su utvrdili i revizori, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkali zbog neisplaćenih plaća.

Biteks je 2016. dat u zakup firmi Trendteks iz Doboja.

XS
SM
MD
LG