Dostupni linkovi

U Bugarskoj uhapšen bivši Dodikov savjetnik, tamošnja policija ne može potvrditi


Policija u Sofiji, ilustrativna fotografija
Policija u Sofiji, ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je obaviješteno da je u Bugarskoj uhapšen Dragan Vučetić, bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla". Iz Ureda državne policije u Sofiji za RSE su naveli kako za sada ne mogu potvrditi hapšenje.

Radi se o bivšem savjetniku Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika Republike Srpske. Vučetić se tereti za zloupotrebu službenog položaja i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

"Sud BiH i Ministarstvo pravde BiH trebaju formalno potvrditi, zato što se radi o inostranstvu i ekstradicija ide preko njih'', navodi se iz MUP-a RS za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio je za RSE da će ministarstvo ''pružiti zakonom propisanu uslugu nadležnim tijelima u BiH''.

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su 2015. godine izvještaj Specijalnom tužilaštvu protiv Dragana Vučetića zbog osumnje da je kao vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Nikola Tesla" zloupotrijebio službeni položaj i počinio poslovnu prevaru.

Kako je tada navedeno, pričinjena je materijalna šteta veća od million maraka (oko pola miliona eura).

Tada je saopšteno da se Vučetić tereti da je ova krivična djela počinilo od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine.

Privredno društvo "Nikola Tesla" sa sjedištem u Banjoj Luci je osnovano odlukom Vlade od 4. oktobra 2012. i u 100-postotnom je vlasništvu Vlade RS. Naknadno je promijenjeno ime u Biteks sa sjedištem u Bileći, na jugu Hercegovine.

Preduzeću "Nikola Tesla" je dana garancija za kreditno zaduženje kod poslovnih banaka, na osnovu Odluke Narodne skupštine od 25. aprila 2013. u iznosu oko 2,5 miliona eura, što se nalazi i u izvještaju revizora.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik, tada premijerka i predsjednik RS-a, s Vučetićem su u maju 2013. u Bileći, na jugu Hercegovine, otvorili tvornicu tekstila Biteks u kojoj je trebalo biti zaposleno 200 radnika.

Cvijanović je na otvaranju izjavila da je veoma zadovoljna što će biti zaposleno toliko ljudi i dodala da će Vlada RS nastaviti da radi na realizaciji ovog projekta.

Dodik je ocijenio da je to bio "veoma važan dan za Bileću i da je pokazan kapacitet za nova zapošljavanja u vrijeme kada su mnogi ostajali bez posla".

Vučetić, bivši menadžer firme, je rekao tad da je riječ o "najmodernije osposobljenom centru u Evropi s najsavremenijom tehnologijom" te da su"osigurani poslovni partneri iz Njemačke", čija je tadašnja ambasadorica Ulrike Maria Knotz bila na otvaranju.

Toj firmi je 2016. odobren i kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Firma je pravila milionske gubitke, što su utvrdili i revizori, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkali zbog neisplaćenih plaća.

Biteks je 2016. dat u zakup firmi Trendteks iz Doboja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG