Dostupni linkovi

Predsjednik opštine Tuzi pozvao Joanikija da se ogradi od onih koji su pjevali o Kosovu


Nik Đeljošaj (na fotografiji) smatra da zbog dešavanja u dvorištu manastira postoji i osnov za djelovanje tužilaštva
Nik Đeljošaj (na fotografiji) smatra da zbog dešavanja u dvorištu manastira postoji i osnov za djelovanje tužilaštva

Predsjednik Opštine Tuzi i Albanske alternative Nik Đeljošaj pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija da se “ogradi od onih”, koji su uoči njegovog ustoličenja u dvorištu Cetinjskog manastira pjevali "Kad se vojska na Kosovo vrati”.

Ovi stihovi se mogu posmatrati u kontekstu poziva na rat, kazao je Đeljošaj.

Izajava Đeljošaja, koju su prenijeli mediji, potvrđena je Radiju Slobodna Evropa 7. septembra u njegovom kabinetu.

Reakcija Đeljošaja uslijedila je nakon što se u nedelju, 5. septembra, na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi da svještenstvo i vjernici u unutrašnjem dvorištu Cetinjskog manastira pjevaju "Ječam žnjela Kosovka devojka", koja sadrži stihove “…kad se vojska na Kosovo vrati”.

On smatra da zbog tog dešavanja u dvorištu manastira postoji i osnov za djelovanje tužilaštva.

"Ovo vidim kao zloupotrebu vjere, jer to više nije ni politika, Kosovo je nezavisna država. Meni je neshvatljivo da neko iz crkve poziva vojsku, to znači da poziva na rat. Smatram da tu ima elemenata i za tužilaštvo, da se ispita", rekao je Đeljošaj.

U aktuelnoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića nema manjinskih partija. Crnogorsku Vladu 4. decembra prošle godine izglasali su poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Đeljošaj je rekao da on i danas šalje poruku suživota, uvažavanja i dijaloga.

"Kada vidim ovakve ispade pojedinih sveštenika SPC, početno mi je žao tih ljudi. Bilo bi mi drago kada bi se novi mitropolit ogradio od takvih i u neku ruku udaljio iz manastira, jer ukoliko neko ima mogućnost da iz vjerskih objekata poziva na rat, to nije dobro. To pravi veliku štetu i samoj crkvi", smatra predsjednik opštine Tuzi.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Ustoličenje je obavljeno 5. septembra u Cetinjskom manastiru uprkos protestima građana, tokom kojih je došlo do sukoba sa policijom. Zbog blokada puteva prema Cetinju Joanikije i patrijah srpski Porfirije helikopterom su transportovani u manastir i iz njega, uz pratnju specijalne antiterorističke jednice.

Demonstranti, protivnici ustoličenja koji to smatraju srpskom “okupacijom“, 4.septembra napravili su barikade prema gradu, na kojima su proveli noć. Dok je trajao crkveni obred u samom gradu su se sukobili policijia koja je bacala suzavac i građani koji su odgovarali kamenicama.

U sukobima je povređeno više od 50 osoba.

XS
SM
MD
LG