Dostupni linkovi

Erdogan ponovio ponudu da posreduje između Kijeva i Moskve


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Kijevu 3. februara
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Kijevu 3. februara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je ponudu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da posreduje u odnosima Kijeva i Moskve.

Govoreći tokom posjete Kijevu 3. februara Erdogan je rekao da je Turska spremna “preuzeti svoj dio kako bi se okončala kriza između dvije prijateljske nacije koje su joj susjedi na Crnom moru.”

Erdogan koji ima bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao je da bi “rado bio domaćin samita na liderskoj razini ili razgovorima na tehničkom nivou.”

Zelenski se zahvalio Erdoganu na njegovoj inicijativi i pozdravio planove Turske da proširi svoja diplomatska predstavništva u Ukrajini i dogovor koji ukrajinskim tvornicama omogućava da proizvodi turske bespilotne letjelice.

Turska i Ukrajina su potpisale niz sporazuma tokom sastanka, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini za koji Kijev kaže da će povećati bilateralnu godišnju trgovinu na oko 10 milijardi dolara tokom perioda od pet godina.

Erdogan je posljednji u nizu lidera zemalja članica NATO-a koji je posjetio Kijev. Prije njega usred pojačane diplomatije za ublažavanje napetosti oko gomilanja vojske Rusije u blizini granice sa Ukrajinom, u posjeti ovoj zemlji bili su i premijer Holandije, Poljske i Velike Britanije.

Ranije 3. februara generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Moskvu da su posljednjih dana prikupili oko 30.000 borbenih vojnika i modernog oružja u Bjelorusiji, što predstavlja najveće rusko raspoređivanje u susjednoj zemlji još od kraja Hladnog rata.

Ranije je iz Washingtona saopšteno da će poslati hiljade vojnika u Evropu kako bi bili podrška NATO saveznicima usred kontinuiranog sukoba potaknutog masivnim gomilanjima ruske vojske u blizini ukrajinske granice za koju zapad sumnja da bi mogao biti uvod za invaziju.

Kremlj je 3. februara rekao da taj potez SAD-a dodatno pojačava krizu umjesto da je eskalira.

Rusija i Bjelorusija su najavile zajedničke vojne vježbe koje će se održati od 10. do 20. februara.

Stoltenberg je ranije rekao da je rusko raspoređivanje u Bjeorusiji uključuje snage za specijalne operacije Spenzaz, borbene avione SU-35, rakete Iskander i protuvazdušne obrambene sisteme S-400.

“Sve će ovo kombinovati sa godišnjom vježbom nuklearnih snaga Rusije,” rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da poduzme mjere za “deeskalaciju” situacije i ponovio upozorenje da će svaka “daljnja ruska agresija imati teške posljeice i imati visoku cijenu.”

Ukrajinci se pripremaju za ruski napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Pentagon je 2. februara objavio da će ove sedmice poslati 3.000 vojnika u Poljsku, Rumuniju i Njemačku, što je odluka za koju je američki predsjednik Joe Biden rekao da je u skladu sa onim što je rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i da predstavlja “svetu obavezu” prema članu 5. Ugovora o osnivanju NATO-a, odnosno ključna klauzula o međusobnoj odbrani.

XS
SM
MD
LG