Dostupni linkovi

Rusija osuđuje 'destruktivno' jačanje američkih trupa u Evropi


Obuka ukrajinskih vojnika u korištenju NLAW-a (lako protutenkovsko oružje nove generacije) koje je isporučila Velika Britanija kako bi pojačala odbranu Kijeva dok Rusija nastavlja s raspoređivanjem više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, 28. januar 2022.
Obuka ukrajinskih vojnika u korištenju NLAW-a (lako protutenkovsko oružje nove generacije) koje je isporučila Velika Britanija kako bi pojačala odbranu Kijeva dok Rusija nastavlja s raspoređivanjem više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, 28. januar 2022.

Rusija je osudila odluku SAD-a da pošalje dodatne trupe u Evropu kako bi podržao saveznike u NATO-u usred kontinuiranog straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Moskva je rekla da je to "destruktivan" korak koji će pojačati napetost i suziti prostor za pronalazak političkog rješenja.

Pentagon je rekao da će 2.000 američkih vojnika biti poslano iz Sjeverne Karoline u Poljsku i Njemačku, a dodatnih 1.000, koji su već u Njemačkoj, ići će u Rumunjsku.

Rusija ima oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine. Moskva poriče planiranje invazije na zapadnog susjeda.

Napetosti Kijeva i Moskve dolaze osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbas.

Moskva optužuje ukrajinsku vladu da nije provela sporazum iz Minska - međunarodni sporazum za obnovu mira na istoku zemlje, gdje pobunjenici, koje podržava Rusija, kontroliraju dijelove teritorija. Najmanje 14.000 ljudi je tu ubijeno od 2014. godine.

Ukrajinci se pripremaju za ruski napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Joea Bidena da ove sedmice rasporedi dodatne trupe u Evropu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško je ocijenio da je to "destruktivan" i "neopravdan" korak.

Gruško je 2. februara rekao da bi to "oduševilo" ukrajinske vlasti, koje će "nekažnjeno" nastaviti sabotirati sporazum iz Minska.

Pentagon je ranije rekao da se američke trupe koje su raspoređene neće boriti u Ukrajini, ali će osigurati odbranu Washingtonovih saveznika.

Američka vojska je prošle sedmice stavila oko 8.500 vojnika unutar SAD-a u pripravnost kako bi bili spremni za raspoređivanje u Evropu, uglavnom kako bi popunili redove NATO snaga za brzo reagiranje ako ih Alijansa pozove na dužnost.

"Važno je da pošaljemo snažan signal gospodinu Putinu i, iskreno, svijetu da je NATO važan Sjedinjenim Državama i našim saveznicima", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby 2. februara.

Međutim, na pitanje o navodnim planovima invazije Vladimira Putina, Kirby je rekao: "Još uvijek ne vjerujemo da je donio odluku o daljnjoj invaziji Ukrajine".

Mogu li sankcije da zaustave Putina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Također je rekao da je prijedlog SAD-a koji je "procurio u evropske novinske kuće" originalan. BBC prenosi da je glasnogovornik Pentagona vjerovatno mislio na priču u španjolskim novinama El País o američkoj ponudi pregovora s Rusijom o smanjenju nuklearnog oružja i mjerama za izgradnju povjerenja u zamjenu za smanjenje napetosti oko Ukrajine.

XS
SM
MD
LG