Dostupni linkovi

Turska policija privodi osumnjičene za napad na 'Ataturk'


Pripadnik turske policije
Pripadnik turske policije

U policijskoj akciji u Istanbulu i Izmiru uhapšeno je više osoba koje se dovode u vezi sa militantnom grupom Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) koju turske vlasti sumnjiče za teroristički napad na istanbulsku zračnu luku "Ataturk" u kojem je poginulo 42, a ranjeno više od 230 ljudi.

Turska se suočila sa desetim terorističkim napadom u manje od godinu dana, a izbor upravo izračne luke u gradu na Bosforu nije slučajan, upozoravaju stručnjaci. Njime godišnje prođe više od 42 milijuna putnika i oko 314.000 komercijalnih letova.

Među poginulima uz Turke, su i građani Kine, Iraka, Irana, Jordana, Saudijske Arabije, Tunisa, Ukrajine i Uzbekistana.

Iako militantni IDIL nije preuzeo odgovornost, turske vlasti nemaju dvojbe o tome ko stoji iza zločina.

Napad je izvršen u maniru onoga sa zračne luke u Bruxellesu u ožujku, ili kod Plave džamije u siječnju kada su meta bili turisti, ili prošlogodišnjeg napada na muzej Bardo u Tunisu.

Očito da su teroristi imali višestruki cilj, upozorava Wall Street Journal.

Napad na zračnu luku "Ataturk", Istanbul, 28. lipnja 2016.
Napad na zračnu luku "Ataturk", Istanbul, 28. lipnja 2016.

"Ubiti što više ljudi različitih nacionalnosti, uzdrmati povjerenje u snage sigurnosti, naštetiti ekonomiji i pokazati dokle može stići militantna Islamska država. No, može biti da zbog poraza koje doživljavaju u Iraku I Siriji, odlučuju udariti upravo po civilima", navodi Wall Street Journal.

Uz to, kako piše New York Times, nije iznenađenje izbor Turske.

"Vlada u Ankari je dugo potcjenjivala prijetnje IDIL-a. Dopuštali su transfer oružja i ekstremističkih boraca preko granice prema Siriji. Neki od njih su novi dom našli u Turskoj. U međuvremenu je predsjednik Erdogan je dopustio radikaliziranje islama u zemlji. Tek nakon pritiska SAD, Turska je počela izvoditi zračne udare protiv militanata, a zrakoplovi međunarodne koalicije polijetali su iz turskih vojnih baza. Granica prema Siriji postala je neprohodnija, pa u izabrane očito lakše mete – trgovački centri ili zračne luke", piše New York Times.

Iako je međunarodna zajednica osudila teroristički napad, a čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg jasno rekao da Alijansa stoji uz svoju članicu, u četvrtak je u Bruxellesu turski šef diplomacije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) rekao "nije dovoljno samo pokazati solidarnost kao odgovor na terorističke prijetnje".

Istodobno, turske vlasti uhapsile su 13 osoba tokom akcijena više mjesta u Istanbulu i Izmiru. Pokušava se utvrditi identitet trojice napadača.

Dnevnik "Hurijet" piše kako bi jedan od njih mogao biti Čečen. Posljednje službene informacije kažu da su napadači iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG