Dostupni linkovi

Turska: Dan žalosti zbog napada u Istanbulu


Porodice u žalosti zbog ubistva najmilijih, Istanbul, 29. juni 2016.
Porodice u žalosti zbog ubistva najmilijih, Istanbul, 29. juni 2016.

Turska je u srijedu proglasila Dan žalosti nakon terorističkog samoubilačkog napada na međunarodnom aerodromu "Ataturk" u Istanbulu u utorak kasno uveče, u kome je 41 osoba poginula dok je 239 lica povrijeđeno. Strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Prema dosadašnjim podacima, među žrtvama je 13 stranaca, uključujući troje sa dvojnim državljanstvom. Oko 130 ljudi je hospitalizovano.

Svjetske agencije prenose izjavu neimenovanog turskog zvaničnika da je među poginulima petoro Saudijaca, dvoje Iračana, kao i po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Palestinski ambasador u Turskoj rekao je da je među poginulima i jedna Palestinka.

Istovremeno, aerodrom "Ataturk" u Istanbulu nastavlja sa radom pošto su preduzete sve potrebne bezbjednosne mjere nakon ovog napada.

Generalni konzul Srbije u Istanbulu, Zoran Marković, izjavio je za RSE da među žrtvama napada na aerodromu nema državljana Srbije i da su svi građani Srbije koji su koristili Istanbul kao tranzitnu destinaciju na bezbjednom, uključujući odbojkašku reprezentaciju i tenisku juniorsku reprezentaciju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine za RSE je potvrđeno da nema ni bh. državljana među do sada identifikovanim stradalim osobama.

Ambasador Kosova u Ankari, Avni Spahiu, izjavio je za RSE da je diplomatska misija u Turskoj, kako u Ankari, tako i u Istanbulu, u kontaktu sa turskim vlastima, te da do sada nema informacija da među žrtvama ima kosovskih državljana.

Kako saznaje RSE, na osnovu dosadašnjih raspoloživih informacija nema saznanja ni da je u napadu stradao ili povrijeđen neko od državljana Crne Gore.

Podsjetimo, u oktobru 2015. godine slična mjera je preduzeta poslije samoubilačkog napada u centru Ankare, u kome su poginule 103 osobe.

Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin
Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarali su telefonom, u prvom direktnom kontaktu od početka novembra prošle godine i teške diplomatske krize između dvije zemlje, izazvane turskim obaranjem ruskog aviona kod sirijske granice sa Turskom kada je poginuo ruski pilot.

Ankara je, pak, navela da je razgovor bio "vrlo produktivan".

Predsjednik Turske se u ponedjeljak izvinio za taj slučaj u poruci poslatoj Putinu, saopštio je Kremlj.

Erdoan i Putin su se dogovorili da se sastanu, saopštilo je tursko Predsjedništvo.

"Ponavljajući njihovo angažovanje za obnovu bilateralnih odnosa... dva lidera su se složila da ostanu u kontaktu i da se sastanu u vreme koje još nije određeno", navodi se u saopštenju turskog Predsjedništva poslije razgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG